Gorčević: Vlada u roku ispunila sve obaveze dobijanja IBAR-a, očekujemo da Skupština odradi svoj dio posla

Vlada Crne Gore je u roku ispunila sve obaveze koje se tiču dobijanja IBARa i sad očekujemo da Skupština odradi svoj dio posla kako bi ogroman rad i trud koji smo pokazali prethodnih mjeseci bio adekvatno nagrađen prelaskom u završnu fazu pregovaračkog procesa, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa ministrom evropskih poslova Mađarske Janošem Bokom.

„Važno je da ne propustimo povoljan momenat i entuzijazam koji postoji, kako u Crnoj Gori, tako i na nivou EU u vezi sa politikom proširenja“, kazala je Gorčević.

Gorčević je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva evropskih poslova (MEP), iznijela uvjerenje da će, nakon što Skupština usvoji zakone, EU, nagraditi Crnu Goru za ostvarene rezultate čime će potvrditi da se zalaže za napredovanje u skladu sa mjerljivim rezultatima i zaslugama.

Prema njihovim riječima ona je naglasila da će Vlada i MEP usmjeriti svu energiju i kapacitete kako bi što više pregovaračkih poglavlja pripremili za zatvaranje na Međuvladinoj konferenciji koja će se, kako navode, održati za vrijeme mađarskog predsjedavanja.

Dodaju da je Boka pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila i kazao da se dobijanje IBARa očekuje u junu, iznijevši uvjerenje da će Izvještaj biti pozitivan.

„Uvjeravam vas da ćemo u drugoj polovini godine, kada Mađarska bude predsjedavala Savjetom EU, učiniti sve da politika proširenja bude u fokusu rada EU i da Crna Gora nastavi ubrzano da napreduje prema članstvu“ kazao je Boka.

On je naglasio da će Mađarska nastaviti da podržava napredovanje Crne Gore prema čllanstvu u EU i, „u tom kontekstu ukazao da je inicijativa Plan rasta za Zapadni Balkan dobar mehanizam da države regiona intenziviraju započete reforme.“

On je predstavio i aktivnosti koje Mađarska planira da sprovede za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, kao i plan da države Zapadnog Balkana budu uključene u najveći dio njih kako bi, kako su kazali iz MEP-a, politika proširenja bila u vrhu agende u toku šestomjesečnog predsjedavanja.

Gorčević i Boka su, kako se navodi, razmijenili mišljenje o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, mogućim vidovima podrške koje Mađarska može pružiti Crnoj Gori u pregovaračkom procesu, kao i intenziviranju političkog dijaloga između EU, država članica i zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA