Gorčević: Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom

Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je danas, kako je saopšteno iz Vlade, održala sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora.

– Proces redovnih konsultacija sa civilnim sektorom smo zamislili kroz tematske segmente u okviru kojih ćete moći da čujete konkretnija obećanja sa naše strane. Pred nama je mnogo posla i vjerujemo da zajedničkim radom možemo ispuniti očekivanja građana i evropskih partnera – poručila je ona tom prilikom.

Gorčević je podsjetila da će Glavni pregovarač biti izabran sredinom decembra, što će, kako kaže, dodatno osnažiti i ubrzati saradnju u oblasti procesa pregovora.

– Naši evropski partneri takođe žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU, ali to ne možemo postići ako dobro ne radimo svoj posao. Sada imamo šansu da unaprijedimo neke stvari i želimo da to radimo zajedno sa civilnim sektorom – kazala je.

Državni sekretar Bojan Božović je najavio je da je u toku formiranje nove pregovaračke strukture, u kojoj broj mjesta za predstavnike nevladinog sektora neće biti ograničen.

– Ima prostora da naša saradnja bude još bolja i tješnja. Formiranjem pregovaračke strukture stvoriće se povoljniji uslovi za to, jer su nam vaša podrška i konstruktivna rasprava jako potrebni – naglasio je Božović.

Generalni direktor Direktorata za evropske fondove Bojan Vujović osvrnuo se na trenutno stanje u oblasti raspoloživih evropskih fondova, kao i mogućnosti koje pruža novi Plan rasta za Zapadni Balkan.

Crna Gora, kako se navodi, može da očekuje značajna sredstva u okviru novog instrumenta, ukoliko se ispune uslovi vezani za ključne reformske mjere.

– Pola tog novca namijenjeno je za budžetsku podršku za set reformi koje je potrebno da sprovedemo, a druga polovina će biti vezana za infrastrukturne projekte – pojasnio je Vujović.

Tokom konsultacija, predstavnici civilnog sektora su istakli da njihove kritike dolaze s ciljem da se stanje popravi.

U saopštenju se navodi da su ocijenili da je potrebno promijeniti odnos države prema nevladinom sektoru, koji je potrebno uvažiti i time povratiti međusobno povjerenje. Ukazali su na potrebu da se preispita način raspodjele državnih sredstava nevladinim organizacijama i od novog Ministarstva evropskih poslova očekuju strateški pristup i jasno definisana očekivanja uloge civilnog društva u pregovaračkom procesu.

Sastanku su, kako je rečeno, u ime civilnog sektora prisustvovali Centar za ženska prava, CGO, Udruženje roditelji, UMHCG, MMNE, Građanska alijansa, CZIP, Analitiko, CIN CG, CEMI, Media centar, FORS MNE, ADP ZID, Uzor, NVO 35 mm i CEGAS.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA