Gorčević sa Varheljijem: Bićemo izvor pozitive na Balkanu

Crna Gora je posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa, saopšteno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem.

Evropski komesar je kazao da Crna Gora, nakon perioda stagnacije, mora da iskoristi povoljne unutrašnje i vanjske okolnosti kako bi ispunila ključne zadatke i sprovela potrebne reforme.

Varhelji je iznio očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu uspjeti da mobiliše sve svoje kapacitete kako bi ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, koja su ključna za dalji tok pristupnih sa Evropskom unijom.

„Vjerujem da su se stvorile sve pretpostavke da stabilna i evropska Vlada, zajedno sa funkcionalnom zakonodavnom i sudskom granom vlasti intenzivira reforme na polju vladavine prava. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo pregovarački proces. Računamo na Crnu Goru i nastavljamo snažno da vas podržavamo na tom putu“, poručio je komesar na sastanku u Briselu. 

Gorčević je prenijela punu posvećenost i odlučnost Vlade, da u saradnji sa ostale dvije grane vlasti, u što skorijem roku ispuni preostale obaveze iz vladavine prava.

„Ovdje sam da prenesem poruku o konsenzusu političkih partija, ali i da iskažem snažnu posvećenost svih ministara u Vladi obavezama koje proističu iz agende EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda, nepunih mjesec dana nakon formiranja Skupštine i izbora Vlade, prvi korak kojim Crna Gora pokazuje jasnu posvećenost obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Imamo obećavajuće poruke iz Skupštine i vjerujem da ćemo i preostale visoke funkcije u pravosuđu postaviti u kratkom roku. Crna Gora će opet biti dobar primjer i izvor pozitivnih vijesti na Balkanu“, poručila je Gorčević.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents