Gorčević sa saveznim ministrima Austrije: Puna podrška Crnoj Gori da ubrza pristupanje EU

– Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu ostvarila značajne pomake na evropskom putu. To je pokazatelj da imate političku volju i kapacitete da u kratkom vremenskom periodu ispunite sve obaveze iz evropske agende i postanete sljedeća članica EU – poručili su austrijska savezna ministarka za EU i Ustav Karoline Edštadler i austrijski savezni ministar za rad i ekonomiju Martin Koher na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Savezna ministarka Eštadler je pozdravila napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u pregovaračkom procesu i prenijela da će Austrija nastaviti da snažno podržava pristupanje Crne Gore EU, saopšteno je iz MEP-a. 

Ona je pohvalila visoku podršku građana članstvu u EU i kazala da je važno da i Crna Gora i EU iskoriste aktuelni povoljan trenutak i ubrzaju proces pristupanja.

„Nova Vlada je na početku svog mandata napravila značajne pomake na evropskom putu. Jasnom posvećenošću i rezultatima na terenu potvrđujemo da smo odlučni da u najkraćem roku ispunimo sve potrebne obaveze i do ljeta dobijemo IBAR. To će biti važna prekretnica u procesu evropske integracije, kako za crnu Goru, tako i za EU, ali i snažan motivacioni faktor da još intenzivnije radimo u narednom periodu“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je zahvalila na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore.

Ona je informisala sagovornike o tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu istakavši da je Vlada odlučna da do kraja svog mandata ispuni sve obaveze i Crnu Goru pripremi za punopravno članstvo u EU.

„Odlučni smo da u zadatim rokovima isporučimo rezultate koje smo postavili zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz EK. Sa druge strane, očekujemo da će naš trud i rad biti vrednovan i da ćemo nakon ljeta i dobijanja IBAR-a preći u finalnu fazu pregovaračkog procesa i početi da zatvaramo poglavlja“, kazala je Gorčević.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa unapređenjem političke i ekonomske saradnje, te promocije važnosti politike proširenja i evropskog puta Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

Foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA