Gorčević o genocidu u Srebrenici: Godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje istine

Povodom komemoracije žrtava genocida u Srebrenici, ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević kazala je da „godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje istine“. Ona je poručila da je ovo najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i učenjem Fatihe u Memorijalnom centru Potočari počela je komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici.

Nakon govora Munire Subašić, prisutnima se obratila ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević. 

– Kao Bošnjakinja iz Crne Gore, ali i kao majka i čovjek žalim što istorija nije zabilježila dugi slijed događaja i što razum nije nadvladao zlokobnost nauma čije su posljedice nepovratne. Nažalost, 29 godina nije bilo dovoljno da sve žrtve genocida budu dostojanstveno pokopane i ispraćene na vječni počinak. Godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje istine. Ovo je najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. Među onim koji danas i svakog dana, najteže i najviše pate, među majkama nalazimo primjere hrabrosti. U ime Crne Gore izražavam najveće saosjećanje sa žrtavama. Neka im je vječni rahmet –  kazala je Maida Gorčević, javlja portal radiosarajevo.ba.

Cijeli svijet danas stao je da bi se prisjetio nevinih žrtava zločina nad zločinima – genocida u Srebrenici koji se dogodio prije tačno 29 godina, i to pred licem cijelog svijeta.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se održava program obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. 

Danas, 11. jula, biće obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Pa će tako u Dolini bijelih nišana danas smiraj naći:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.300 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Navedena sudska vijeća su prihvatila da je u julu 1995. godine ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i njene okoline, kao i da je veliki broj žena, djece i starijih osoba prisilno preseljen.

Žrtve su nakon egzekucija bile pokopane u primarnim grobnicama, a kasnije su iskopane i ponovo pokopane u sekundarnim grobnicama tokom septembra i oktobra 1995. godine.

foto: Screenshot

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA