Godina trajanja političkog fenomena „tehnička vlada“: Kada se izvršna vlast postavi iznad zakonodavne

Godina je od kada je pala vlada premijera Dritana Abazovića. Skupština Crne Gore izglasala joj je nepovjerenje sat iza ponoći 20. avgusta 2022, nakon dvanaest sati poslaničke rasprave.

Od ukupno 81 člana parlamenta, za obaranje Vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore.

Protiv je bila predsjednica Skupštine Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije.

Ostali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa ali i Abazovićevog Građanskog pokreta URA nisu prisustvovali glasanju.

Tako je Abazovićeva vlada u punom mandatu funkcionisala svega 115 dana, ali je njeno tehničko trajanje nastavljeno još godinu, a on time postao najduže odlazeći premijer.

„Politička neodgovornost i politička drskost“

Predsjednik Liberalne partije Crne Gore Vatroslav Belan ironično kaže da ne zna da li Abazoviću čestitati ili izraziti sačešće:

„Ne znam da li bih izrazio iskrene čestitke Dritanu Abazoviću kao premijeru tehničke Vlade, zbog političkog umijeća ili političke drskosti da godinu vodi Vladu u tehničkom mandatu a da je u punom kapacitetu radila svega 3-4 mjeseca, ili bih bio ljut i cijelom crnogorskom političkom sistemu izrazio neku vrstu žaljenja ili čak saučešća jer smo ga sahranili na način što smo dozvolili da jedan premijer i jedna vlada funkcioniše nekoliko puta duže nego što je u tom punom kapacitetu“, kaže Belan za Antenu M.

Navodi da se razlozi tolikog trajanja vlade u tehničkom mandatu nalaze u političkoj neodgovornosti i političkoj drskosti Abazovića i potpunoj neodgovornosti prema crnogorskom društvu i političkom sistemu.

„Jer kada izgubite povjerenje u Skupštini elementarna politička pristojnost vam nalaže da se povučete. On je raznim vratolomijama uspio da izdrži evo i godinu. Ali to mu je dozvolilo crnogorsko društvo i to mu je dozvolila politička elita. I ona u poziciji i ona u opoziciji kojoj i sam pripadam jer nije na pravi način odgovorila na sve poteze Abazovića kojima je on izbjegavao da bude odgovoran premijer i da bude odgovoran političar i da kada izgubi povjerenje u Skupštini se jednostavno povuče.

I ovo je jedna nova politička realnost, jedna nova politička praksa, nažalost negativna, za koju se nadam da se nikada više neće ponoviti, i da će crnogorski politički sistem, crnogorske političke partije, crnogorsko društvo nakon ovoga sazreti. I da ćemo od svake naredne vlade imati odgovorniju vladu i odgovornije premijere koji će znati da poštuju ono što je volja onih koji ih biraju. A volja je bila jasno iskazana u Parlamentu kada je ova vlada izgubila povjerenje. Tako da iz tog razloga ironično kažem ne znam da li bih čestitao premijeru Abazoviću ili bih bio ljut na njega jer naprosto je nevjerovatano što je uspio i što mu je dozvoljeno da uspije. Tako da vjerujem da će ovo ući u neke udžbenike političke prakse“, kaže Belan.

„Vlada sprovodila svoju političku agendu na štetu države, odgovornost dijelom i u opoziciji“

Belan smatra da se Vlada ponašala kao da je u punom kapacitetu i sprovodila svoju političku agendu.

„Naravno iz mog ugla, iz ugla Liberalne partije i koalicije kojoj pripadam, na štetu crnogorskog društva, na štetu crnogorske države, od ekonomskog dijela do pravnog dijela, ali nijesu se obazirali, radili su onako kako su zamislili i u tome su uglavnom uspijevali“, navodi on.

Pojašnjava da mi nemamo nešto što je prepoznato kao vlada u tehničkom mandatu, te da njihove odluke nijesu legitimne ali su legalne. 

„To je bio problem crnogorske političke elite, ja bih rekao i dijelom odgovornosti i nas u opoziciji što nismo uspjeli da u tih godinu dana izvršimo jači pritisak i da nađemo model po kojem bi Dritana Abazovića satjerali u politički ćošak i doveli ga da spozna ono što je politička odgovornost da se moraš povući u trenutku kada ti Skupština kaže da više nijesu poželjan na mjestu premijera. I meni je prosto nevjerovatno kada razmišljam o cijelom ovom jednogodišnjem periodu da smo mi kao država koja je otvorila sva poglavlja sa Evropskom unijom, kao država članica NATO-a, država za koju se i dalje govori da je potencijalno prva naredna članica EU dozvolila da ima ovaj politički fenomen da jedan premijer toliko dugo izdrži na jednoj tehničkoj funkciji „, kaže Belan.

Dodaje da ovo iskustvo treba imati u vidu u daljem razvoju političkog života u Crnoj Gori te naći pravne odgovore kako to dalje spriječiti, da se to nikada više ne ponovi.

„Smatram da je Dritan Abazović sa mjesta premijera zloupotrebljavao svoju poziciju, suprotno parlamentarnoj volji“, ističe on. 

„Spajić i dalje ideološki luta“

Koliko ova situacija može potrajati zavisi kaže od onih koji su ključni faktori u pregovorima o formiranju nove vlade.

„Od mandatara Spajića i od predsjednika Milatovića. Nemam preveliku nadu da će buduća vlada voditi CG evropskim i evroatlantskim putem, naprosto uključivanjem koalicije Za budućnost CG u pregovore, jasno se pokazuje da gospodin Spajić i dalje ideološki luta, da ne zna kojim putem želi povesti Crnu Goru u narednom četvorogodišnjem periodu. Pregovarati istovremeno sa onim strukturama koje su jasno označene kao ispostave rusko-srpskih interesa u Crnoj Gori, koje su protivne crnogorskoj evroatlantskoj budućnosti a tvrditi da vam je Evropa cilj prosto je jedna nebuloza kojom vi gubite vrijeme jednog društva, jedne države koja hitno mora krenuti naprijed i obaviti ono što je zadatak generacija da u narednom periodu završimo svoj dio obaveza kada je evropska agenda u pitanju“, kaže Belan i dodaje:

„Kada vi uključite te strukture u pregovore onda to meni govori da vi ne znate gdje ste, da lutate i nije vam jasna strategija. Ne mogu da zamislim vladu koja bi stabilno funkcionisala a da su u njoj predstavnici koalicije ZBCG i neke partije za koje istinski vjerujem, a prije svega dolaze iz kruga partija koje predstavljaju interese manje zastupljenih naroda u CG a koji su istinski građanski proevropski orjentisani da takva vlada funkcioniše stabilno i da donosi odluke koje su od interesa za crnogorsko društvo“, pojašnjava Belan.

Jasno se pokazuje, kaže da Spajić nema viziju gdje želi da povede Crnu Goru.

„Da je bilo ko iz koalicije Zajedno ili Liberalne partije u njegovoj poziciji naravno da u tim pregovorima ne bi potrošli ni dvije sekunde u razgovorima sa predstavnicima koalicije ZBCG jer ih u ovom momentu ne vidimo u krugu evropskih, evroatlantskih partija“, zaključuje Belan. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA