Glavni odbor SNP-a o predlogu za ministre i izboru rukovodstva Skupštine

Glavni odbor Socijalističke narodne partije trebalo bi da se sastane danas u 15 sati u Podgorici. Na odboru bi trebalo da budu potvrđene odluke Predsjedništva partije o tome da predsjednik stranke Vladimir Joković bude predložen za ministra poljoprivrede, a Dragoslav Šćekić za potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra sporta i mladih u 44. vladi.

GO će se izjasniti i o predlogu za rukovodstvo Skupštine za čijeg pedsjednika će biti izabran Andrija Mandić.

Socijalistička narodna partija dostaviće predloge za ministre nakon sjednice Glavnog odbora. Na mjestu ministra sporta Šćekić će zamijeniti Vasilija Laloševića. U aktuelnoj vladi Šćekić je ministar zdravlja.

SNP-u će u novoj vladi pripasti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo sporta i mladih. Sjednica parlamenta na kojoj će se birati nova vlada i novo rukovodstvo Skupštine biće održana iduće sedmice.

Čelnici 11 političkih partija potpisali su nedavno koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je zakazivanje sjednice crnogorskog parlamenta.

Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.

Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum – Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa – Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Novi predsjednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daće podršku novoj vladi.

Parlamenarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, a mandatar Milojko Spajić mandat za sastavljanje vlade dobio je 10. avgusta. Nakon višemjesečnih pregovora, postignut je politički dogovor o formiranju nove vlade.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA