Glavni grad ostao bez Izborne komisije

Predsjednica Izborne komisije Glavnog grada Dragica Milačić podnijela je juče ostavku i predala je Skupštini Glavnog grada odnosno odboru za izbor i imenovanja.

Tim činom Izborna komisija Glavnog grada je faktički prestala da postoji jer je zamjenik predsjednice Slobodan Filipović ostavku podnio u novembru prošle godine. Komisije nema u momemntu kada su počeli da teku zakonom propisani rokovi za organizaciju izbora koji su zakazani za 29. septembra čime je više nego uptna zakonitost čitavog procesa.

Od novembra prošle godine IK Glavnog grada nema zamjenika predsjednice i zamjenika jednog člana kada su ostavke podnijeli predstavnici DPS-a Slobodan Filipović i Alma Ljuljanaj Jovićević. I Milačić je, koja je predsjedavanje Izbornom komisijom preuzela 11. maja 2023. godine, bila predlog DPS-a.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika predsjednika Izborne komisije predlaže stranka koja je osvojila najviše mandata na poslednjim izborima, sekretara predlaže najjača opoziciona stranka i dva člana kandiduje opoziciona stranka. Prevedeno na sadašnji politički trenutak Izborna komisija je u rukama DPS-a.

Iz DPS-a, kako saznajemo, navode da će u naredna dva dana predložiti nove kandidate za predsjednika, i zamjenika člana IK-a kako bi po hitnom postupku zasijedao odbor za izbor i imenovanja i predložio Skupštini njihovo postavljenje.

Skupština Glavnog grada radi u takozvanom tehničkom mandatu jer je sama sebi skratila mandat glasovima opozicije i nekoliko odbornika vladajućih stranaka – URA, PzP-a i Pokreta za Podgoricu. Isti dan donijeli su odluku o broju odbornika za novi saziv, i biće ih 59. Izbornu komisiju, čija je uloga svima postala poznata nakon oktobarskih izbora 2022.godine, niko nije pominjao, osim „Dana“ kada smo dan nakon skraćenja mandata na pres konferenciji pitali Jelenu Borovinić Bojović, predsjednicu Skupštine, očekuje li opstrukcije IK slične onima od prošlih izbora, a ona navela „da ne očekuje opstrukcije jer ne vidi da bi bile korisne”.

Izborni proces, shodno zakonu, počeo je da teče danom raspisivanja izbora, dakle 27. jula. Umjesto ostavke Dragice Milačić građani i uopšteno javnost su danas od IK očekivali da predstavi izborni kalendar za vanredne lokalne izbore koje je Jakov Milatović, predsjednik države, raspisao za 29. septembar.

Izborni kalendar za sproveđenje izbornih radnji IK je dužna da donese na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika u roku od 72 sata od momenta raspisivanja izbora. Kako Izborna komisija nema ni predsjednika a ni zamjenika predsjednika koji bi zakazali sjednicu IK-a, to praktično znači da je upitna zakonitost čitavog izbornog procesa.

Prema izbornom kalendaru koji se očigledno neće donijeti u zakonskom roku trebalo je da se najkasnije danas objave svi rokovi odnosno tačni datumi za sprovoeđenje izbornih radnji predviđenih zakonom. Jedna od njih je koliko je potrebno potpisa podrške za utvrđivanje izborne liste, posebno za političke partije i grupe birača koje predtsavljaju manjinski narod. Komsija je trebala da utvrdi i tačne datume dostavljanja izborne liste, a to je podsjećamo, najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora i najkasnije 25 dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Na osnovu odluke IK nadležni organi javnog emitera ali i komercijalni i neprofitni mediji diužni su da donesu i učine dostupnim javnosti pravila kojima se uređeuje predstavljanje nosilaca izbornih lista. To se čini u roku od 10 dana od raspisivanja izbora, a IK treba da navede tačan datum.

U Izbornoj komisiji podnosilac potvrđene izborne liste može da odredi svog opunomoćenog predstavnika i to 20 dana prije dana određenog za izbore, i ovdje se očekivao precizan datum. Tačan datum se očekivao za objavljivanje zbirne izborne liste, pravila o izbornoj ćutnji, zatim rokove koji se odnose na biračke spiskove…

Jedan od poslova IK je određivanje biračkih mjesta, donošenje rješenja koje stranke imaju pravo da predlože predstavnike u biračke odbore. Za sve ovo određuju se tačni datumi. Tu su i pravila o posmatračima izbora sa sve tačnim rokovima, a na kraju rokovima se određuju kako IK određuje privremene i konačne rezučtate. IK bi trebalo da ovaj kalendar objavi na veb stranici Izborne komisije.

Pljuštale ostavke u IK

Skupština Glavnog grada je 11. maja prošle godine imenovala Izbornu komisiju, kada je za predsjednicu izabrana Dragica Milačić,a za njenog zamjenika Slobodan Filipović. Sekretar je Marina Vujanović, a članovi Slobodan Bošković, Nikola Mugoša, Irena Vučić Popović Marko Mihailović, a njihovi zamjenici Darko Maraš, Alma Ljuljanaj Jovićević, Filip Boljević i Anđela Rakočević. U međuvremenu, sredinom marta Filip Boljević je podnio ostavku na mjesto člana, a nije dobio zamjenu  Ranije su to uradili Filipović i Ljuljanaj Jovićević, a juče Milačić.

Zakon predviđa da pored lica imenovanih u stalnom sastavu Izbornu komisiju čine i po jedan opunomoćeni predstavnik izborne liste.

Foto: Dan/Srđan Boljević

NIKŠIĆ PROGNOZA