GI „21. maj“: Svaki častan, nepotkupljiv i lucidan građanin odavno je demotivisan kada se radi o izlasku na izbore

Svaki častan, nepotkupljiv i lucidan građanin odavno je demotivisan kada se radi o izlasku na izbore, saopštili su iz Građanske inicijative (GI) “21. maj”.

“Poznato je da je izborni sistem namješten u interesu parlamentarnih partija. Vladajuće i opozicione stranke ujedinjeno brane poredak koji sprječava realnu konkurenciju, dok inkasiraju blizu deset miliona javnih sredstava da bi očuvali zajedničku partitokratiju. Dodatno, državni mediji i najveći dio privatnih medija favorizuju političare iz kruga parlamentarnih partija i njihovu analitičku poslugu, čime se izbjegava kritička misao, javna debata i raskrinkavanje štetočinske političke klase. Istovremeno, domaći koruptivni kapital i nekažnjivo strano finansiranje poput Vučićevih “etničkih donacija” ojačavaju regresivnu politiku”, naveli su u saopštenju.

Pritom, kako su dodali, sve razlike između partija blijede pred činjenicom da je svaka od njih spremna da se za šaku vlasti, materijalnog dobra ili korisnog uticaja odrekne deklarisanih načela i patriotskih zaklinjanja.

“Jednostavno, partije koje dominiraju političkim sistemom tradicionalno su spremne da varaju, podvaljuju i birače svode na “korisne idiote”. Izuzmemo li dio biračkog tijela koji je vođen ličnim interesima i kalkulacijama, slijepim političkim svrstavanjem i samoobmanjujućim uvjerenjima, samo lakovjerni i politički priglupi građani mogu podržavati stranke nesposobnog i agenturnog novog režima ili partije starog režima koje bi da se sva politička odgovornost smjesti u posljednje četiri godine”, kažu iz GI “21.maj”.

Prema njihovim riječima, to je i razlog što jedina alternativa ovoj političkoj klasi leži u stamenim i reformskim političkim i građanskim inicijativama, kritičkom mišljenju i raznim oblicima društvenog otpora.

“Ključ za prepoznavanje progresivnih alternativa ogleda se i u njihovoj spremnosti da podrže sistemske promjene koje će slomiti aktuelni partitokratski poredak. Ovo podrazumijeva i pojedinačno razobličavanje folirantskih partija i njihovih bleferskih lidera”, zaključuju iz GI “21.maj”.

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA