GI „21. maj“: Spajić i saradnici da prestanu nanositi štetu državi „gutanjem žaba“ serviranim iz Beograda

Građanska inicijativa „21. maj“ je saopštila da je „izborni fijasko“ Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi jasna poruka partiji premijera Milojka Spajića.

„Stranka bez ideologije i unutrašnje politike, koja je umislila da je ekonomska demagogija formula za sve društvene probleme i razlike, ne može imati perspektivu. Iako budvansko biračko tijelo ne odražava raspoloženje ukupne crnogorske javnosti, nema dileme da bi PES u ovom trenutku doživio sunovrat i na državnim izborima“, navodi se u saopštenju.

Kažu da Spajić mora da shvati da je u problemu.

„Kao što ne može voditi proevropsku politiku sa Vučićevim političkim agentima, tako mora razumjeti da ne može podržati niti jednu prosvijećenu i pravičnu odluku, a da se ne zamjeri velikosrpskom šovinizmu. Jer, voditi prozapadnu politiku znači biti protiv Vučićeve autokratije i nacionalističke patologije. Baš kao što podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici znači suprotstavljanje neofašizmu i revizionizmu i konfrontaciju sa Bulovićevom SPC. S druge strane, prihvatiti politikansku Rezoluciju o Jasenovcu znaci povlađivati politici koja je Spajića već otpisala i koja samo želi vidjeti Crnu Goru kao stupidnu državu posvađanu sa Hrvatskom“, navodi GI „21. maj“.

Pritom, dodaju, kada je PES „već ponešen za istorijskim rezolucijama i teži suočavanju sa daljom zločinačkom prošlošću“, onda bi „savjesno bilo da crnogorska državna politika ne izlazi uz svog ‘dvorišta'“.

„Mogli bi se podsjetiti na masovne zločine srpske okupacione vlasti nakon aneksije Crne Gore 1918, ili na masakr u Šahovićima 1924 ili na genocidnu politiku prema muslimanima koju su tokom II svjetskog rata sprovodili četnici pod komandom Pavla Đurišića. Tako da Spajić i njegovi neuki saradnici, kada već ništa ne znaju o sopstvenoj prošlosti, treba da prestanu sa nanošenjem štete državi tako što stalno ‘gutaju žabe’ servirane iz Beograda. Jer u Evropu se ne ide sa šibicarskom politikom, niti zavlačenjem u zemunice“, zaključuje se u saopštenju.

foto: GI 21. maj

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA