GI 21. maj: Monstat nema pravo da ćuti o broju domaćinstava koja su odbila da budu popisana

Građanska inicijativa 21. maj je ostala jedina organizacija koja je tekući popis stanovništva javno ocijenila nekredibilnim, unaprijed delegitimizovanim i višestruko sumnjivim. To smo mislili prije i to ćemo misliti i nakon popisa, kakvi god bili rezultati, saopšteno je iz GI 21. maj.

“U prilog ovome stavu ide i činjenica da Monstat ne želi da objavi koliko građana bojkotuje popis iako popisivači na kraju svakog dana raspolažu sa tim podacima. Na osnovu poziva građana koji nam se obraćaju i na osnovu saznanja od građana iz više crnogorskih opština, posebno iz Podgorice, Nikšica i Cetinja, jasno je da je prisutan bojkot popisa”, navode iz GI 21. maj.

Pritom, dodaju, iako raspolaže sa tim podacima, čuli smo juče neistinu od strane Monstata da mu nije poznato da građani odbijaju da učestvuju u popisivanju.

“Zato podsjećamo Monstat, kao i popisnu koaliciju vlasti i opozicije, da je pravo javnosti da zna koliko domaćinstava bojkotuje popis. Rekli bi smo da je jednako uvjerljiva “istina” o odsustvu bojkota kao i ona koju smo čuli nedavno kada je javnost obaviještena da su za samo tri dana “leteći popisivači” već posjetili i popisali četvrtinu domaćinstava u Crnoj Gori. Monstat treba da zna da nema pravo da ćuti o broju domaćinstava koja su odbila da budu popisana. Svi znamo da su takvi podaci jednako neprijatni i vlasti i opoziciji ali isto tako znamo da je pravo javnosti na istinu preče od lažiranja popisnog procesa”, zaključuju u GI 21. maj.

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents