Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku parlamentarnih delegacija Slovenije i Crne Gore.

Iz Skupštine je saopšteno da su, u toku zasijedanja Interparlamentarne unije (IPU), šefica stalne delegacije Jelena Božović i članovi Gordan Stojović i Jevrosima Pejović održali bilateralne sastanke sa parlamentarnim delegacijama Srbije, Slovenije, Estonije, Turske i Perua.

„Delegacija je iskoristila globalni parlamentarni forum za razgovor sa kolegama na temu produbljivanja postojeće saradnje, kao i uspostavljanja kontakta sa onim parlamentima sa kojima Skupština do sada nije imala saradnju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, na sastanku sa delegacijom Slovenije, delegacija Skupštine Crne Gore razgovarala sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Državnog zbora Predragom Bakovićem i članom Odbora za evropske poslove slovenačkog parlamenta Zoranom Mojskercom.

Iz Skupštine su rekli da je istaknuta podrška Slovenije politici proširenja EU i evropskom putu Crne Gore.

Kako su kazali, razgovarano je o mogućnostima za realizovanje konkretnih zajedničkih aktivnosti kroz parlamentarnu diplomatiju, odnosno saradnju uspostavljenu kroz grupe prijateljstva, ili parlamentarni dijalog pojedinačnih odbora.

„Na sastanku je zaključeno da aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo u EU i da je održavanje regionalne saradnje izuzetno značajno za intenziviranje procesa pristupanja Crne Gore EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prilikom susreta sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Anom Brnabić istaknuta potreba za tješnijom saradnjom na nivou parlamenata i razgovarano o političkoj situaciji i međusobnim odnosima dvije države.

„Božović je iskoristila priliku da šefici parlamentarne delegacije Srbije čestita novu funkciju predsjednice Narodne skupštine, uz očekivanje za skorije organizovanje zvaničnih posjeta“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je parlamentarna diplomatija u oblasti procesa pristupanja Crne Gore EU bila glavna tema i na sastanku stalne delegacije crnogorske Skupštine sa parlamentarnom delegacijom Estonije.

„Estonija snažno podržava politiku proširenja EU i spremna je Crnoj Gori da prenese iskustva i razgovara o naučnim lekcijama, prije svega u oblasti usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Unije“, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da su sastanku sa parlamentarnom delegacijom Turske prisustvovale poslanice Fatma Oncu i Zuhal Karakoc Dora, koje su istakle da je saradnja Crne Gore i Turske važna u strateškom i geopolitičkom smislu.

One su kazale da tradicionalno dobri odnosi dvije države, kao i uspostavljena saradnja u oblasti zdravstva, investicija i turizma, otvaraju mogućnost za dalje unapređenje međudržavnog dijaloga.

„Članice turskog parlamenta pozvale su delegaciju Skupštine Crne Gore da, kao članovi 12+ političke grupacije na nivou IPU, učestvuju na forumu, koji će se održati u junu u Istanbulu na temu prava osoba sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da je sastanak sa parlamentarnom delegacijom Perua obilježio razgovor o crnogorskim iseljenicima u Južnoj Americi.

Članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore kazali su da u Peruu postoji aktivna Zajednica crnogorskih iseljenika i da bi bilo značajno uspostaviti saradnju dva parlamenta kroz formiranje Grupe prijateljstva i djelovati u cilju intenziviranja odnosa dvije države.

IPU proteklih dana zasijeda u Ženevi, a okupila je parlamentarne delegacije iz 139 država svijeta.

„Stalna delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na sjednicama Upravnog odbora i stalnih odbora IPU – odborima za međunarodni mir i bezbjednost, za pitanja Ujedinjenih nacija i za održivi razvoj, kao i na sastancima dva foruma – Forumu parlamentarki i mladih poslanika“, navodi se u saopštenju.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA