Fon der Lajen počinje posjetu regionu, u utorak u Crnoj Gori

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas počinje četvorodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta Evropske unije za region, a već u utorak ujutru će u Podgorici razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem.

Fon der Lajen će u u utorak doputovati u Beograd, a posjetiće i Sjevernu Makedoniju, Kosovo, te Bosnu i Hercegovinu.

„Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan“, saopštila je Evropska komisija.

Danas će se u Skoplju sastati sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a zatim u ponedeljak ujutru sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gdje će se sastati sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Popodne će doputovati u Beograd i sastaće se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednicom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da će Fon der Lajen imati konferencije za novinare tokom svih posjeta.

Fon der Lajen je 15. i 16. oktobra bila u posjeti Albaniji, gdje je održan samit Berlinskog procesa.

Predsjednica Evropske komisije je na samitu u Tirani liderima EU i regiona predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan za koji je rekla da ima potencijal da u ovoj deceniji udvostruči obim ekonomije tog regiona.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba – integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu finansijsku podršku.

Fon der Lajen je tada rekla da je predložila investicioni paket od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova, čija će realizacija zavisiti od sprovođenja reformi.

Foto: Twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA