Fomiran Odbor za praćenje primjene Sporazuma

Glasovima 66 poslanika Skupština je podržala Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa.

Tok dešavanja mogli ste pratiti na našem portalu:

Podrška DPS

Poslanik DPS Jevto Eraković rekao je da će DPS podržati ovu odluku.

„To je sastavni dio dogovora koji smo postigli sa premijerom Spajićem…Treba svima da bude potpuno jasno da smo ušli u popisni proces 1. novembra, taj proces ne bi bio legitiman. To je svakome jasno. Možemo da manipulišemo i emocijama i nacionalnim osjećanjima. Moramo da baratmo činjenicama. Danas je 27. novembar, još malo do projektovanog datuma započinjanja popisa. Mnogo toga nije urađeno. Osnovna stvar koja mora biti riješena i koja je bila ključna za povjerenje je izrada softvera preko kojeg će građani da provjere podatke“, naveo je Eraković.

Nada se, kaže, da će riječ koju su dobili od Spajića i ljudi sa kojima su pregovarali biti ispoštovana do kraja.

„Riječ je pretočena u sporazum. Ako ćemo da uđemo u regularan proces popisa, potrebno je da svaka od tačaka sporazuma bude ispoštovana…Budite uvjereni da nećemo dozvliti da nas bilo ko vara na onaj način kako se to danas neko hvalio…Ako postoji povjerenja, moraju se ispoštovati sve tačke sporazuma… u ovom vremneskom okviru od dva dana, to je nemoguće. Imaćemo razgovore i da vidimo koje je rjšenje izlaska iz ove situacije. DPS će ostati privržena svojim načelima“, rekao je Eraković.

Formiranje Odbora 

Na dnevnom redu je Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da treba da se konstituiše Odbor, da se donese odluka.

„Imaćemo u sastavu Odbora bez prava odlučivanja i predstavnike Vijeća manje brojnih naroda“, rekao je Mandić.

Rekao je da će se rad odbora zavšiti kad budu objavljeni konačni rezultati popisa. Izvještaj će biti predat Skupštini.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA