„Evropski tim za Nikšić“: Podnijeli smo inicijativu za razrješenje Kovačevića

Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“ podnio je danas predlog za razrješenje Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić zbog, kako, navode u saopštenju, izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana i građanki Nikšića. Pojašnjavaju da je razlog predloga, koji su podnijeli predsjedniku Skupštine opštine Nikšić Nemanji Vukoviću, Kovačevićeva besjeda na Grahovcu, dana 13. 06. 2024. godine u kojoj je „pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu“.

U prilogu je inicijativa Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“

O predlogu Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ biće raspravljano na sjednici Skupštine opštine koja je zakazana za 25. jun.

„Da je osjećaj straha i ugroženosti građana opravdan, u prilog govori citat iz Kovačevićevog obraćanja: “A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati“. Prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog“, saopšteno je iz Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“.

Da je njihova inicijativa opravdana, te da ima pravno utemeljenje, navode da pokazuje i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je protiv Kovačevića formiralo predmet.

„Takođe, osuda bestidnog obraćanja je stigla sa svih relevantnih adresa u državi Crnoj Gori, civilnog sektora, građanskih aktivista, reisa Islamske zajednice, predstavnika manje brojnih naroda u Crnoj Gori, ambasade Turske u Crnoj Gori, pa i od Kovačevićevih koalicionih partnera, od kojih očekujemo djela, a ne riječi, kako bi se sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić razriješio neko ko je nedostojan bilo koje javne funkcije, a ne prvog čovjeka grada koji je uvijek važio za grad intelektualaca, ljudi od integriteta i dostojanstva, a ne grad u kome predsjednik širi vjersku i nacionalnu mržnju, i poziva na strahotu“, zaključuju u saopštenju.

Foto: DPS

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA