Evropska komisija: Očekujemo da Crna Gora sprovede popis po EU standardima

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da se popis stanovništva u Crnoj Gori sprovodi pod odgovornošću vlasti u zemlji, ali i da istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju“

„Očekujemo da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti sproveden u skladu sa svim standardima EU i međunarodnim standardima uz odgovarajuće mjere zaštite“, rekla je Pisonero Pobjedi.

Dodala je da pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik.

„U preporukama Konferencije evropskih statističara navodi se da su ove teme sporedne. Zemlje mogu odlučiti da li će ih koristiti ili ne. Svaka nacionalna odluka o prikupljanju podataka o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku treba da bude zasnovana na inkluzivnim javnim konsultacijama i da poštuje princip slobodnog samoizjašnjavanja. To znači da svaki građanin Crne Gore ima pravo da odluči da li želi dati ove podatke ili ne, po sopstvenoj odluci“, ocijenili su iz Evropske komisije.

Dodaje i da „istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju“

„Kao što je pomenuto, ovo je vrsta podataka koje građani mogu dati ili ne, na čisto dobrovoljnoj osnovi“, zaključila je Pisonero.

Foto: EK

NIKŠIĆ PROGNOZA