Eraković: Građanima Crne Gore se šalje poruka da se stvara zločinački ambijent i odobrava progon kritičke misli

Građanima se šalje poruka da se stvara zločinački ambijent, koji je dominantno kreiran od odlazećeg premijera i njegovih poslušnika, da se odobrava progon kritičke misli i onih koji različito misle i zalažu se za odbranu demokratskih principa i vrijednosti Crne Gore, rekao je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

“Neposredni izvršilac ovog napada, verbalnog i fizičkog, uz monstuozne prijetnje, nije ništa nego izvršilac takvih namjera. Takve namjere nisu samo iz kuhinje odlazećeg premijera već su potpomognute medijima koji sebe nazivaju demokratskim ili slobodnim, a sve su osim toga. Juče je glavni protagonista i filozof tih medija relativizovao ovo što se dešavalo i uslijedio je niz koraka koje je i nagovijestio”, kazao je Eraković.

U to su se uključili i takozvani mediji koji, naglašava Eraković, nijesu registrovani kao mediji koji šire propagandu, saopštavaju različite i bezočne laži, koji su stali u odbranu napadača.

“Nisam očekivao ništa drugačije, ali je važno da čuju i građani Crne Gore da su se poslužili najmonstruoznijim lažima i izmišljotinama i dešava se pokušaj medijskog spina, odnosno lažne slike o događaju”, dodao je Eraković.

Potpredsjednik DPS-a naglašava da ovaj događaj nije važan zato što je on njegov akter, već zato što pokazuje sliku Crne Gore.

“Vidimo jednu sinergiju i nevjerovatno sinhronizovan proces koji postoji između tzv. medija i onih koji su finansirani dominantno iz ruskih fondova. Ko god imalo ima veze sa politikom i realnom slikom u Crnoj Gori, jasno mu je, a jasno je i onima koji ćute. Mi nećemo da ćutimo, nego ćemo da razotkrivamo opasan plan urušavanja Crne Gore”, istakao je Eraković.

Događaji povezivani sa vjerskom i nacionalnom mržnjom, naposredno nakon 30. avgusta, u Pljevljima, Nikšiću, Podgorici, nastavili su svoj kontinuitet tokom tri godine i ništa se nije uradilo da se na pravi način sankcionišu takvi događaji, kazao je Eraković i dodao da pokušaj relativizacije napada na Crnu Goru daje zeleno svijetlo različitim strukturama da to treba i da rade.

Nije slučajan, kaže Eraković, odlazak tadašnjeg potpredsjednika Vlade Abazovića na ručkove i večere sa “Noćnim vukovima”, direktnim Putinovim izaslanicima, a nijesu slučajne ni, dodaje, njegove posjete različitim ultradesničarskim pokretima.

Ukoliko neko to spomene, sa druge strane ide relativizacija priče i, kako ističe Eraković, počne priča o navodnom crnogorskom nacionalizmu i ljudima koji su na isti način spremni da reaguju.

“Ne pada nam na pamet da promovišemo bilo kakav nacionalizam. Svi imamo prijatelje, komšije, koji različito misle od nas, pa i u političkom smislu koji se različito izjašnjavaju. To je njihovo pravo. Ali borba za našu državu, građansku Crnu Goru, za sklad koji smo vjekovima usaglašavali u temelje Crne Gore, ako neko to pokušava da urušava, vjerujte da se prevario”, poručio je Eraković.

Oni su sada, objašnjava, u velikom zamahu, potpomognuti velikim novcem i uticajem zemalja iz okruženja i medija.

Rezultati izbornih procesa su, smatra Eraković, posledica nepoznavanja situacije i talasa koji je zapljusnuo Crnu Goru i koji će sigurno proći.

“Prošao je u svim zemljama svijeta, proći će i kod nas, samo je važno da ne bude prekasno. Naš zadatak je da čuvamo Crnu Goru, da objasnimo, prije svega mladima, gdje se mi sada nalazimo u ovom trenutku. To je veliki problem Crne Gore, ove milenijumske generacije koje nemaju osjećaj za trud, napor, ljubav, emocije, i sve što smo uložili u stvaranje Crne Gore. Ne razumiju na pravi način da je ugrožena Crna Gora”, dodao je Eraković.

Pozdravlja njihovo uvjerenje da je najbitnije da Crna Gora bude ekonomski prosperitetna i da ovdje budu druge teme u fokusu. To treba biti u budućnosti, kaže Eraković, objašnjavajući da mladi to posmatraju iz perspektive razvijenih, evropskih zemalja gdje niko ne smije da pomisli, a ne javno da kaže, da želi da uruši temelje države u kojoj živi.

“Greška je politike koju ja predstavljam što i tim generacijama nije objašnjeno na pravi način šta znači svoja država, domovina, i šta znači pokušaj urušavanja te domovine. Moram kritički da se osvrnem i kažem da je to dominantno naša greška, jer ljudi koji su bili zaduženi za taj segment, promocije i patriotizma, i rodoljublja i odnosa prema svojoj državi, bojim se da to nisu odradili na pravi način”, rekao je Eraković.

izvor,foto:Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA