„Ekonomski i održivi razvoj Jadransko-jonskog regiona približiće države kandidate EU“

Strateško partnerstvo između Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i saradnja među državama članicama Jadransko-jonske inicijative koja traje 23 godine ojačalo je stabilnost ovog regiona, poručeno je danas u Sarajevu na Savjetu ministara JJI i 8. Forumu Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine. 

Delegaciju Crne Gore predvodi v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević, a na Forumu učestvuju predstavnici Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju i zemalja članica:  Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Sjeverne Makedonije, San Marina, Slovenije i Srbije. 

Na sastanku je istaknut doprinos EUSAIR-a ključnim politikama regiona, reformama i održivom socio-ekonomskom razvoju,  približavajući na taj način države kandidate vrijednostima i standardima EU. 

Bogojević je izrazio optimizam u vezi sa integracijom država kandidata u EU, kao dominantnim ciljem gotovo svih regionalnih inicijativa.

„Prenio je uvjerenje da će projektno-orjentisana saradnja, uz podršku EU, koju EUSAIR omogućava, motivisati građane i institucije da ostvare konkretne rezultate u brojnim oblastima“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na toj liniji, izdvojio je uspjeh Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava koja je sa projektom iz domena održivog razvoja, u konkurenciji 60 aplikanata, osvojila prvo mjesto na konkursu „Imagine“ koji su objavile Centralno-evropska inicijativa (CEI) i Jadransko-jonska inicijativa (JJI). Prenio je podršku Crne Gore socijalnim politikama i što širem uključivanju mladih u okviru EUSAIR-a, čime će biti ojačan prostor za njihovu razmjenu vrijednosti i iskustava. 

Na sastanku je usvojena Deklaracija kojom je potvrđena zajednička posvećenost saradnji unutar okvira JJI, kao i procesu proširenja EU. 

Hrvatska je preuzela od BiH predsjedavanje JJI/EUSAIR simboličnom predajom statue Lovćenskog zvončića, koji je tokom crnogorskog predsjedavanja 2019. uspostavjen kao simbol Jadransko-jonske inicijative. 

Bogojević je čestitao Hrvatskoj preuzimanje predsjedavanja JJI/EUSAIR i podsjetio da će prvo naredno regionalno okupljanje na visokom nivou biti u Budvi 5. juna, u okviru predsjedavanja Crne Gore Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na sastancima šefova diplomatija i ministara evropskih poslova učesnica SEECP-a.

Izvor: Dnevno

Foto: MVP

NIKŠIĆ PROGNOZA