EK: Ne dirajte ništa bez konsultacija sa nama

Evropska komisija (EK) savjetovala je vlastima u Crnoj Gori da se uzdrže od uvođenja naknadnih izmjena u bilo koji od zakona koji se tiču Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), koje je već komentarisala, bez prethodne konsultacije sa Komisijom.

To su “Vijestima” rekli iz Delegacije EU, odgovarajući na pitanje da li je EK odobrila zakone, čije je usvajanje neophodo za dobijanje IBAR-a u junu, a koje je danas trebalo da razmatra Vlada. Vlada je, međutim, prema informacijama “Vijesti”, odlučila da odloži današnju tematsku sjednicu za ponedjeljak.

“EK tijesno sarađuje sa Crnom Gorom kako bi pomogla zemlji da u najkraćem mogućem roku ispuni privremena mjerila iz oblasti vladavine prava. U tom cilju, službe Komisije su revidirale nekoliko ključnih nacrta zakona koji su presudni za ispunjavanje privremenih mjerila”, rekli su iz Delegacije.

Kako su kazali, snažno ohrabruju Vladu Crne Gore da brzo pristupi usvajanju i upućivanju predloga zakona Skupštini, integrišući sve komentare Evropske komisije.

Izvor “Vijesti” iz Vlade rekao je da su za sve zakone “iz IBAR-a” dobili mišljenje EK i da su u toku usklađivanja.

“Čekamo finalne potvrde na sve zakone koje smo poslali. Ništa ne može biti usvojeno ako nije iskomunicirano sa EK, niti jedan član, niti jedan zakon”, kazao je.

Vlada, prije juna kada se očekuje IBAR, treba da utvrdi sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog izmjene i dopune: Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Zakonika o krivičnom postupku. Takođe, potrebno je usvajanje seta medijskih zakona: Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu RTCG i Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

Prema informacijama “Vijesti”, jedan od razloga odlaganja sjednice Vlade je taj što se čeka mišljenje EK na amandmane na medijske zakone koje je uputio Kabinet premijera Milojka Spajića, nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone.

Spajić je tematsku sjednicu Vlade juče najavio na konferenciji za novinare.

“Imaćemo priliku što se tiče svih zakona, koji su vezani za evropsku agendu, imaćemo sjednicu i moći ćemo o tome da raspravljamo. Dupliramo posao, nisam imao vremena da se upoznam sa svim detaljima zakona, previše je zakona, previše je stvarno svega”, naveo je Spajić.

“Vijesti” saznaju da je u četvrtak na sjednici Komisije za politički sistem, kako saznaju “Vijesti”, vođena rasprava o medijskim zakonima na koje je EK dala pozitivno mišljenje uz pet tehičkih preporuka koje su usvojene.

Učesnici sjednice Komisije, “Vijestima” su rekli da su pojedini ministri i potpredsjednici Vlade iznijeli primjedbe na medijske zakone, koje se uglavnom tiču RTCG i televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Zatraženo je da se ne povećava broj članova Savjeta RTCG-a sa 9 na 11, da se za direktora traži radno iskustvo od pet godina, umjesto deset kako piše u predloženom nacrtu, da skupštinski Administrativni odbor ima zadnju riječ koje NVO mogu da predlože članove Savjeta RTCG, a ne da to zavisi od broja relevatnih NVO koje su predložile kandidate. Predloženo je i da se komercijalnim televizijama poveća udio sopstvene produkcije na 30 odsto, a da se RTCG-u ponovo omogući emitovanje reklama u prajm tajmu.

Izvori “Vijesti” kažu da je iz rasprave bilo jasno da predstavnici Ministarstva kulture i medija, koji su branili nacrt koji je već odobrila EK, ne žele da prihvate ove izmjene, pa je amandmane u Brisel poslao Kabinet premijera.

Poslati amandmani su navodno vrlo slični primjedbama koje je uputila prva grupa od 32 NVO prije 15-ak dana u kojoj su LGBT forum Progres, Građanska alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, KOD, ADP ZID… Neke od ovih NVO su bliske generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Druga grupa od 38 NVO poslala je juče dopis u kome se uglavnom zalažu da u nacrtu zakona ostanu sadašnje odredbe, koje je EK odobrila. U toj grupi NVO su Media centar, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Sindikat medija, Unija slobodnih sindikata…

Spajić najavio konsultacije sa “svim društvenim činiocima”

Spajić je juče najavio da će u narednih deset dana obaviti konsultacije sa svim društevnim činiocima kada su u pitanju evropske integracije.

Pozvaće, kako je kazao, šefove poslaničkih klubova, predstavnike savjeta manjina i svih naroda, nevladine organizacije i ostale činioce, kako bi napravili strateški put Crne Gore prema Evropskoj uniji.

Foto: Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić

NIKŠIĆ PROGNOZA