Dvije sjednice SO Zeta 25. jula: Ponovo o razrješenju Luke Krstovića i Kosovu

Predsjednik Skupštine Opštine Zeta Luka Krstović zakazao je za 25. jul dvije sjednice sa istim tačkama dnevnog reda kao i 30. juna kada nije bilo kvoruma da se o njima raspravlja. Na prvoj sjednici, u 11 časova,naći će se predlog odluke o razrješenju predsjednika SO Zeta Luke Krstovića, dok će se dva sata kasnije odbornici izjasniti o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke i priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ovo je treći pokušaj da se donese deklaracija o Kosovu. Prva sjednica sa tom namjerom bila je zakazna za 11.jun, u večernjem terminu. Dakle, u izbornoj noći. Inicijatori su odbornici koalicije „Za budućnost Zete”, nekadašnji DF. Upravo oni su nezadovoljni postupanjem Krstovića u vezi sa terminom sjednice tražili njegovu smjenu. No ponovio se sličan scenario pa na sjednici o smjeni Krstovića 30. juna pored inicijatora nijesu prisustvovali ni odbornik SNP-a, ali ni nezavisni odbornik koji je inače napustio Demokrate, dok se na drugoj sjednici, sa temom Kosova, nijesu pojavili ni odbornici DPS-a, a SNP je prisustvovao zasjedanju.

Luka Krstović, u izjavi za „Dan“, kaže da se na dnevnom redu 25.jula, u skladu sa važećim Poslovnikom, nalaze iste tačke kao i na prvobitno zakazanim sjednicama.

– Podsjećam da za obje sjednice koje je trebalo da budu održane 30. juna nije bilo kvoruma. Očekujem da se odblokira rad Skupštine Opštine Zeta i da će odbornici koji nisu prisustvovali na tri prethodne sjednice u nastavku plenarnih zasijedanja uzeti učešće. Skupština ima jasno definisane nadležnosti, u skladu sa Statutom Opštine Zeta. Građani Zete treba da budu na prvom mjestu i naše postupanje je u apsolutnom iznosu usmjereno u tom pravcu. Dvadeset hiljada stanovnika naše opštine očekuju napredak, a ne nazadovanje – naveo je Krstović.

Šef kluba odbornika DNP-a u SO Zeta Vesko Rašović saopštio je da oni ne odustaje od namjere da Luka Krstović više ne bude predsjednik parlamenta.

– Mislim da ćemo prisustvovati sjednicama, mada se još nismo konsultovali. Ja se iskreno nadam da će Luka Krstović podnijeti ostavku. Ako želi dobro svojoj partiji i Zeti, onda bi trebalo da podnese ostavku da bi mi nastavili rad. On je neprihvatljiv za nas, nećemo ga podržati na mjesto predsjednika SO Zeta. Krstović je preuzeo na sebe obaveze koje nisu u njegovoj nadležnosti, opstruirao je rad Skupštine, rad koalicije – naveo je Rašović.

Rašović je naveo da sve probleme koje sada imaju su naslijeđeni.

– To je vrlo teško riješiti jer mi nismo preuzeli kompletno finansiranje Opštine Zeta, niti preduzeća tako da građani shvataju da su problemi naslijeđeni. Imali smo i opstrukcije iz Glavnog grada jer nam nisu uplaćivana sredstva za puteve. Mislim da građani razumiji situaciju – kaže Rašović.

Formiraju komunalno preduzeće i Turističku organizaciju

Na prvoj sjednici Skupštine zakazanoj za 11 časova naći će se i predlog odluke o obrazovanju službe Skupštine. Odbornici će na drugoj sjednici SO Zeta zakazanoj za 13 časova, pored deklaracije o Kosovu, raspravljati o lokalnim komunalnim taksama, odluci o pristupanju lokalnog plana zaštite životne sredine Opštine Zeta za period od 2023. do 2027. godine. Takođe, na dnevnom redu biće osnivanje Javnog komunalnog preduzeća Zeta i Turističke organizacije Opštine Zeta.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA