Dukaj: Zakon o vladi spreman i poslat Evropskoj komisiji

U dijelu koji se odnosi na digitalizaciju i sajberbezbjednost više je urađeno za godinu nego za posljednjih više od pet godina, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj. On je istakao da je taj vladin resor pripremio Zakon o vladi koji je, kako je dodao, juče poslat Evropskoj komisiji.

Govoreći o rezultatima rada Ministarsva javne uprave (MJU) ministar Dukaj je u emisiji Dobro jutro Crna Goro kazao da u posljednjuh deset godina Crna Gora nije ništa uradila na polju sajberbezbjednosti.

„Mi kao članica NATO nijesmo imali 24/7 zaštitu naše informacione infrastrukture. Mi smo preduzeli konkretne i sistemske korake u saradnji sa našim EU i NATO partnerima koji su obećali pomoć i oni su nam pomogli da uspostavimo sistemsko rješenje za odbranu od sajber napada. Najmanje još pet koraka smo naprijed što se tuče sajber odbrane. To smo dokazali i tokom proteklih izbornih ciklusa“, kazao je Dukaj.

Tvrdi da je Crna Gora na tom polju mnogo sigurnija nego je to bila protekle godine jer je uspostavljena dvadesetčetvoročasovna zaštita informacione infrastrukture.

„Puno smo sigurniji jer smo preduzeli konkretne korake. Uspostavili smo Government securuty operation sistem što znači da imao zaštitu 24/7 kompletne informacione infrastrukture. Sa našim partnerima, Francuzima i Slovencima formiramo Regionalni centar za obuku sajber kadrova i on će biti jedan od najznačajnih institucija. Vjerujem da će biti uspostavljen do kraja godine možda i prije“, kazao je ministar.

Dukaj navodi i da Crna Gora nema dovoljno stručnjaka iz obalstiinformacionih tehnologija ali, dodaje, pokušavaju da ih motivišu.

„Ne možemo stručnjaka zaposliti u državnoj upravi dok mu ICT firma nudi pet puta veću platu“, kaže Dukaj.

Među ostavrenim uproteklom periodu Dukaj navodi da Crna Gora po prvi put postaje članica Digital Europe jedne od najvećih evropskih organizacija koja ima najveće stručnjake i najveće mogućnosti.

„Budžet je veći od 7 milijardi a sve države sistema mogu imati prihode i benefite ne samo kadrovskih već i finansijskih“, kazao je.

Završen je, navodi ministar, i „kompletan dio koji se odnosi na Zakon o informacionoj bezbjednosti“.

„U dijelu koji se odnosi na digitalizaciju i sajberbezbjednost više je urađeno za godinu nego za zadnjih više od 5 godina. MJU završilo i Zakon o vladi. Zakon je juče poslat Evropskoj komisiji“, istakao je Dukaj.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA