Dukaj – Gradišnik: Slovenija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore

Ministar javne uprave Maraš Dukaj sastao se danas sa ambasadorkom Slovenije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik, i tom prilikom je upoznao sa prioritetima u radu Ministarstvajavne uprave, koji je, kako je saopšteno, orijentisan ka građanima.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Dukaj je govorio i o vizijama digitalizacije i reforme javne uprave koji su i dio programa 44. Vlade Crne Gore, i ukazao da su slovenačka iskustva u oblasti digitalnih javnih usluga primjer dobre prakse, pa u narednom periodu treba nastaviti sa saradnjom.

“Posvećeni smo stvaranje efikasne, servisno opredjeljene javne uprave na državnom i lokalnom nivou, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad”, kazao je Dukaj.

Dukaj je istakao da samo profesionalna javna uprava, koja pruža kvalitetne usluge građanima i privredi, može ispuniti sve neophodne kriterijume i kapacitete koji su nam potrebni na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

“Gradišnik je istakla da Slovenija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore, kao i politiku proširenja EU i na svim nivoima pružiće političku i ekspertsku podršku u procesu integracije Crne Gore u EU. Pri tom je naglasila aktivnu saradnju sa CEF-om i slovenačkim ekspertima”, navodi se u saopštenju.

Navode da je na sastanku ocijenjeno da dvije države baštine tradicionalno dobre i prijateljske odnose i pozdravili su osnivanje zajedničkog Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta (WB3C), te istakli da postoji prostor nastavak i produbljivanje saradnje, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata u oblasti reforme javne uprave.

Foto: MJU

NIKŠIĆ PROGNOZA