Dukaj – Gašparikova: Sumirani rezultati i dogovoreni dalji koraci zajedničke saradnje

Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj danas je razgovarao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom. Sagovornici su se tokom susreta osvrnuli na realizovane projekte i ocijenili da je unapređenje postojećih servisa za građane i privredu, kao i uvođenje novih elektronskih servisa prioritet, jer će se na taj način značajno ubrzati digitalizacija i unaprijediti efikasnost javne uprave.

Sastanku su, kako je saopšteno iz MJU, prisustvovali saradnici ministra i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori.

“Naše partnerstvo je dragocjena osnova koja doprinosi ubrzanoj realizaciji strateških prioriteta Ministarstva”, kazao je Dukaj.

Iz resora navode da je Gašparikova, zahvalila na konstruktivnoj saradnji i izrazila želju da se dobra praksa i ubuduće nastavi.

Sagovornici su se osvrnuli na realizovane projekte i ocijenili da je unapređenje postojećih servisa za građane i privredu, kao i uvođenje novih elektronskih servisa prioritet, jer će se na taj način značajno ubrzati digitalizacija i unaprijediti efikasnost javne uprave, zaključeno je tokom susreta.

“Građani i građanke žele jednostavan pristup elektronskim uslugama i brzu, efikasnu i kvalitetnu komunikaciju s javnom upravom. Pored toga, efikasan sistem javne uprave takođe podrazumijeva i zaštitu ličnih podataka i bezbjednost informacija. Imajući to u vidu, dalja saradnja UNDP-a i Ministarstva biće usmjerena na uvođenje novih elektronskih servisa kao i podizanje digitalnih vještina zaposlenih u javnoj upravi”, poručila je Gašparikova.

Ministar Dukaj je naglasio da je digitalizacija proces koji mora biti podržan “unapređenjem zakonodavnog okvira, poboljšanim uslovima rada zaposlenih i edukacijom na svim nivoima”.

“Sagovornici su saglasni da je redovna komunikacija, razmjena informacija i analiza statusa postojećih aktivnosti dobar način za planiranje budućih zajedničkih aktivnosti na putu prema postizanju zajedničkih ciljeva”, poručuju iz MJU.

Foto: MJU

NIKŠIĆ PROGNOZA