Državljani Rusije u Crnoj Gori i Srbiji glasaju na ruskim predsjedničkim izborima

Državljani Rusije koji žive u Crnoj Gori i Srbiji danas izlaze na izbore za predsjednika Ruske Federacije.

Na glasačkom listiću su četiri kandidata, od kojih je jedini favorit aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji je na putu da obezbijedi još jedan šestogodišnji mandat.

Njegovi kritičari ukazuju da su izbori u Rusiji pod strogom kontrolom Kremlja i nisu ni slobodni ni pošteni, ali ih vlada smatra neophodnim da bi stvorila osjećaj legitimnosti.

U Crnoj Gori je glasanje na ruskim predsjedničkim izborima organizovano u zgradi Amabsade Ruske Federacije u Podgorici. Biralište će biti otvoreno od osam do 20 sati.

– Kako biste glasali, morate lično posjetiti glasačko mjesto i pokazati pasoš koji je validan – navodi se na web stranici Ambasade.

Ambasada je na mreži Telegram navela da će na dan glasanja biti pojačane mjere sigurnosti i kontrole u cilju zaštite bezbjednosti birača i članova izborne komisije.

– Na biračkom mjestu biće obezbijeđen video nadzor – navodi se u postu.

Na internet stranici i društvenim mrežama Ambasade nema informacija o broju ruskih državljana koji imaju pravo glasa u Podgorici.

U Crnoj Gori zvanično boravi oko 27.000 Rusa.

Inače, ruski antiratni aktivisti u Crnoj Gori organizovali su u januaru potpisivanje podrške predsjedničkoj kandidaturi opozicionog političara Borisa Nadeždina.

Međutim, Centralna izborna komisija nije odobrila njegovu kandidaturu, navodeći da nije imao 100.000 autentičnih potpisa kako bi postao kandidat.

Ruski državljani u Srbiji glasaju na adresi ruske ambasadske škole u Novom Beogradu.

Nevladina organizacija Rusko demokratsko društvo, koje vode ruski državljani u Srbiji, saopštila je da će se pridružiti globalnoj akciji „Podne protiv Putina“, na koju su ranije pozvali gotovo svi ruski opozicionar, uključujući Alekseja Navaljnog, najpoznatijeg i najžešćeg kritičara Kremlja, koji je umro 16. februara u izolovanom arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima.

– Građani Rusije koji se protive diktaturi Vladimira Putina i namjeravaju da glasaju protiv njega će se pojaviti na glasačkim mjestima tačno u podne 17. marta da bi uprkos izbornim falsifikacijama i propagandi javno pokazali svoju brojnost – navodi u saopštenju Rusko demokratsko društvo.

Glasanje u 11 vremenskih zona

Ruski birači glasaju na gotovo 100.000 biračkih mjesta u 11 vremenskih zona zemlje, kao i u regionima Ukrajine koje je Moskva nezakonito anektirala.

Ukrajinska i vlade zapada osudile su Rusiju zbog održavanja glasanja u tim dijelovima, nazivajući ih nezakonitima.

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni 18. marta.

Tačno mjesec prije otvaranja birališta, Putinov najglasniji kritičar, opozicioni političar Aleksej Navaljni, umro je u izolovanom arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima dok je služio kazne za koje njegove pristalice smatraju da su politički motivisane.

Rusi glasaju na predsjedničkim izborima u čiji ishod nema sumnje

Mnogi posmatrači kažu da se Putin rešio čak i najslabijeg izazivača kako bi osigurao veliku pobjedu koju može da navede kao dokaz da Rusi podržavaju rat u Ukrajini i njegovo postupanje prema tom sukobu.

Predsjednički izbori predstavljaju prvi veliki izlazak na birališta u Rusiji otkako je Putin pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Putin (71), koji je kontinuirano bio na poziciji predsjednika ili premijera posljednjih gotovo 25 godina, takmiči se protiv trojice manje znanih političara: čelnika Liberalno demokratske stranke Leonida Sluckog, zamjenika predsjednika Državne dume Vladislava Davankova iz stranke Novi ljudi, te poslanika Državne dume Nikolaja Haritonova iz Komunističke partije, čije se političke pozicije teško razlikuju od Putinovih.

Centralna izborna komisija Rusije odbila je prošlog mjeseca kandidaturu Borisa Nadeždina, 60-godišnjeg političara koji je kritikovao rusku agresiju na Ukrajinu.

Kandidatura mu je odbijena zbog, kako je obrazložila Komisija, nevažećih potpisa podrške za njegovu kandidaturu. Uprkos njegovim žalbama, Vrhovni sud Rusije je potvrdio odluku Izborne komisije.

Potpise podrške Nadeždinovoj kandidaturi prikupljali su i ruski državljani u Srbiji, kao i drugdje u dijaspori.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA