Dragović: Danas dogovor oko sjednice Odbora za popis

Kopredsjedavajući odbora nadležnog za popis Darko Dragović iz Pokreta Evropa sad i Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista sastaće se danas kako bi utvrdili termin održavanja sjednice tog skupštinskog radnog tijela na kojoj će se govoriti o dosadašnjem procesu popisa stanovništva u Crnoj Gori.

Dragović u izjavi za „Dan“ podsjeća da je potrebno održavanje sjednice tog skupštinskog tijela radi političke kontrole čitavog procesa.

– Odlukom o formiranju odbora za praćenje primjene sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i za praćenje sprovođenja procesa popisa, predviđeno je donošenje odluka konsenzusom. Samim tim, za zakazivanje sjednice ovog odbora neophodna je saglasnost oba kopredsjednika. Održavanje sjednice odbora je značajno zbog političke kontrole dosadašnjeg toka procesa popisa i zbog otklanjanja bilo kakve sumnje na mogućnost zloupotreba popisne građe – rekao je Dragović.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić najavio je juče mogućnost da on zakaže sjednicu Odbora za praćenje primjene sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ukoliko u tom skupštinskom tijelu ne dođe do dogovora.

On je za Prvu TV rekao da se radi o vrlo važnom pitanju i da je kopredsjedavajućem tog odbora Darku Dragoviću iz Pokreta Evropa sad uputio poziv da zakaže sjednicu, uz najavu da će takav poziv uputiti i drugom kopredsjedavajućem Nikoli Rakočeviću iz Demokratske partije socijalista.

– Koliko znam, Dragović je u više navrata pokušavao da zakaže sjednicu, ali se te odluke donose konsenzusom. Postoji mogućnost da iskoristim ovlašćenja i zakažem sjednicu kada već nema dogovora unutar samog odbora – rekao je Mandić.

Javnost dugo očekuje rezultate popisa, a iz Monstata je najavljeno da će biti objavljeni 15. oktobra, a vjerodostojnost onoga što su saopštili popisivačima u decembru prošle godine građani će moći da provjere od 1. do 7. oktobra.

Iz više partija su apelovali da se što prije održi sjednica ovog odbora, naročito zato što se već uveliko kasni sa objavljivanjem rezultata popisa.

– Po mom mišljenju, ne postoje bilo kakve zakulisne radnje zbog kojih se ne objavljuju konačni rezultati popisa. Spreman sam da se odmah zakaže sjednica odbora – rekao je medijima ranije Dragović.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović saopštio je da ta partija izražava duboku zabrinutost zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

– Popis stanovništva je od suštinske važnosti za budući razvoj naše države, jer predstavlja osnovni alat za kreiranje odgovorne i transparentne politike u svim oblastima društvenog života. Nerazumljivo je da se proces ovako značajan za državu i njene građane suočava s ovakvim vrstama prepreka. Odugovlačenje u objavljivanju rezultata popisa šalje lošu poruku o sposobnosti institucija da sprovedu ovako važan proces na vrijeme i efikasno – istakao je Božović.

Kako je dodao, nijesu samo u pitanju rezultati etničkih i kulturoloških pitanja, već je u interesu svih građana da imaju pristup tačnim informacijama koje će omogućiti dalji ekonomski, socijalni i politički razvoj naše države.

– Pozivam kopredsjednike skupštinskog odbora za praćenje popisa da u što kraćem roku zakažu sjednicu tog tijela, i pozovu predstavnike Monstata da pruže javnosti odgovore koje nas sve tangiraju – poručio je Božović.

„Postojao plan za sabotažu popisa“

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je u emisiji „Jutro“ na Prvoj televiziji da je postojao vrlo ozbiljan plan da se sabotira održavanje popis u Crnoj Gori.

– Zajedno sa Spajićem istrpio sam veliku kritiku zato što je opozicija najavila da se u njihovim opštinama neće obaviti popis ako se ne ispune neki njihovi uslovi. Da nismo ušli u razgovore i postizanje sporazuma, ne bismo imali popis u Rožajama, Baru, Bijelom Polju i na Cetinju. Zamislite da je neko gurao tu priču, mi danas ne bismo imali rezultate popisa jer ih niko ne bi przznao, niti domaća niti međunarodna javnost. Jedna od važnih stvari je primjena softvera koji omogućava građaninu da provjeri jesu li unijeti podaci istovjetni sa popisnicom – kazao je Mandić.

foto: Igor Šljivančanin

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA