DPS: Zloupotreba studenata još jedna potvrda da je namjera popisa etnički inženjering

DPS izražava duboku zabrinutost zbog zloupotrebe studenata iz Crne Gore od strane Srbije u kampanji za predstojeći popis stanovništva, čime je još jednom potvrđeno da je stvarna namjera popisa posrbljavanje Crne Gore i etnički inženjering.

„Popis stanovništva je važan proces koji treba biti sproveden na fer i transparentan način, bez političkih manipulacija. Međutim, izvještaji o angažovanju studenata iz Crne Gore u kampanji Srbije za popis stanovništva predstavljaju ozbiljnu povredu principa nepristrasnosti ovog procesa“, navode iz DPS-a.

DPS poziva vlasti Srbije da odmah prekinu sa ovom praksom i poštuju integritet i autonomiju studenata iz Crne Gore. Takođe, apeluju na nadležne institucije u Crnoj Gori da zaštite prava i interese studenata i osiguraju da se njihovo obrazovanje ne koristi u političke svrhe.

– Popis stanovništva je proces od velike važnosti za svaku državu, ali mora biti sproveden na način koji poštuje prava i dostojanstvo svih građana. Zloupotreba studenata iz Crne Gore u kampanji za popis stanovništva predstavlja ozbiljno kršenje tih principa i zahtijeva hitnu reakciju i osudu –  navodi se u saopštenju koje potpisuje Miloš Nikolić, portparol DPS.

Zaključuju da sve navedeno još jednom potvrđuje da ne postoje uslovi niti politički ambijent za održavanje popisa te da jedino inkluzivan dijalog koji bi doveo do kompromisa može garantovati učešće u ovom procesu i relevantnost dobijenih podataka.

Foto: DPS

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA