DPS Žabljak: Nacionalni park Durmitor zaštititi od devastacije

Sječom šume od strane partijskih aktivista Demokrata i Durmitorske inicijative, konstituenata lokalne vlasti na Žabljaku, vrši se potpuna devastacija Nacionalnog parka Durmitor, ali i čini svojevrsan zločin prema prirodi, kazali su iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

„I pored činjenice da je NP Durmitor pod zaštitom UNESCO te da je strogo zabranjena eksploatacija šume iz ovog dragulja naše opštine nažalost svjedočimo gotovo svakodnevnom ugrožavanju njegove pejzažne ljepote i urušavanju njegovog biodiverziteta. Očigledno je da lokalna vlast ne samo da ne mari za tu činjenicu, nego šta više podspješuje takva činjenja time da dozvoljava partijski podobnim i njima bliskim ljudima da vrše takve nezakonite radnje“, navode u saopštenju.

Iz žabljačkog DPS daju punu podršku nevladinim aktivistima koji se bore za zaštitu prirode i očuvanje NP Durmitor, „jer sasvim sigurno da ukoliko se ovakvo stanje nastavi, šumi Nacionalnog parka Durmitor slijedi pustoš i prirodna katastrofa“.

„Stoga, ovim putem pozivamo Vladu Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Upravu za šume da što hitnije reaguju i zaštite NP Durmitor i našu opštinu od nedobronamjernih zločinaca prema prirodnim bogastvima našeg Žabljaka. Upozoravamo da ukoliko ne dođe do hitne intervencije nadležnih institucija, bićemo prinuđeni da preduzmemo određene aktivnosti i sprovedemo poštovanje zakona onako kako je to propisano važećim pozitivno pravnim normama naše države“, zaključuju u saopštenju.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA