DPS za predsjednika Izborne komisije predlaže Vladimira Filipovića

Za predsjednika Izborne komisije Glavnog grada, kako „Dan“ saznaje DPS predlaže diplomiranog pravnika Vladimira Filipovića, a za zamjenika diplomriranu pravnicu Nadu Ulićević. Skupština Glavnog grada će hitno morati da bira rukovodstvo i članove IK nakon što je prije dva dana Dragica Milačić, predsjednica, podnijela ostavku, a njen zamjenik Slobodan Filipović je to učinio u novembru prošle godine. Ranije je ostavku predala zamjenik člana IK-a Alma Ljuljanaj Jovićević, koja je takođe, bila predstavnik DPS-a.  

Skupštini je u ime DPS-a poslat predlog i da se za zamjenika člana IK-a biraju Nikola Jočić Rade Đukanović

Očekuje se zakazivanje sjednice odbora za izbor i imenovanja kako bi se za sjutrašnju sjednicu Skupštine Glavnog grada pripremila ova tačka dnevnog reda. Sjutrašnja sjednica ima tačku izbor i imenovanja što je poslovnička mogućnost da se može utvrditi novi satav Izborne komisije. Podsjećamo da se dnevni red nakon usvajanja ne može mijenjati. 

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika predsjednika Izborne komisije predlaže stranka koja je osvojila najviše mandata na poslednjim izborima, sekretara predlaže najjača opoziciona stranka i dva člana kandiduje opoziciona stranka. Ovo praktično znači da je Izborna komisija je u rukama DPS-a, makar do izbora članova koji nakon predaje lista ulaze u prošpireni sastav.

Izborna komisija Glavnog grada je sinoć uspjela da utvrdi u roku izborni kalendar jer se u proces rješavanja problema koji je nastao, uključila Državna izborna komisija i kroz sistem nadzora predložila da Dragica Milačić, iako je podnijela ostavku na funkciju predsjednice IK-a, održi sjednicu. Milačić je ostavku podnijela u ponedjeljak ali ona nije verifikovana. 

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA