DPS pripremio krivičnu prijavu protiv Mandića zbog isticanja zastave druge države

Demokratska partija socijalista podnijeće danas krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog isticanja tuđe zastave u svom kabinetu prilikom susreta sa državnicima, predstavnicima EU i sveštenicima, saznaje portal Standard.

U krivičnoj prijavi, u koju je Standard imao uvid, piše da je Mandić 15.januara ove godine kao službeno lice, istakao tuđu zastavu iako je znao da je to zakonom zabranjeno.

“Dana 15.01. 2024. godine u Podgorici, kao službeno lice, predsjednik Skupštine Crne Gore, svjestan svog djela svjestan svog djela i htio njegovo izvršenje, iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, u produženom dejstvu, na protivpravan način suprotan Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, prilikom službene posjete mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, i kasnije prilikom drugih službenih posjeta, uključujući posjete ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope 18.01.2024, nadbiskupa barskog, monsinjora Roka Đonlešaja 31.01.2024., kao i ambasadora Madjarske u Crnoj Gori Jožefa Nedješija 08.02.2024. u svom radnom kabinetu u Skupštini Crne Gore istakao, pored zastave Crne Gore, i zastavu propisanu zakonom strane države, koja nije državna – službena zastava te zemlje, već njena narodna zastava (saglasno članu 19 Zakon o upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije)”, piše između ostalog u krivičnoj prijavi DPS-a.

U prijavi se dodaje da zvanice za koje je Mandić upriličio sastanke nijesu državljani Republike Srbije niti predstavnici te države, na koji način je izložio poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, kao i Skupštinu Crne Gore koja je dom predstavnika svih građana Crne Gore.

“I pored javnog upozorenja da izložena zastava sa tim kolorom boja (u sredini plava, a ne tradicionalno crnogorska plavetna) i dimenzijama (proporcijom 3×2) nikada nije bila državni simbol, prijavljeni u poziciji javnog funkcionera više puta je obmanuo javnost da se radi o istorijskom simbolu države Crne Gore, a ne kako se nedvosmisleno može utvrditi, simbolu utvrdjenom u članu 19 navedenog zakona Republike Srbije”, piše u krivičnoj prijavi.

Dodaje se da je Mandić, ističući navedenu zastavu, koja je zakonom strane države propisana kao nacionalni simbol samo jednog naroda, izvršio diskriminaciju svih drugih crnogorskih gradjana, suprotno članu 8 Ustava Crne Gore.

foto:Skupština CG-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA