DPS: Podržavamo opravdane proteste drvoprerađivača iz Rožaja

Novi rukovodeći kadar Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, bez dana iskustva u privredi, pokušava da svojom bahatošću i nestručnošću nametne nova pravila igre ne samo u oblasti šumarstva i drvoprerade već i u ostalim sektorima koji su ovih mjeseci u fokusu kako stručne tako i laičke javnosti, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Rožaje.

„Počevši od osporavanja predloženog Zakona o šumama pa sve do rada inspekcijskih službi, kadar Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore sebi dodjeljuje pravo da je istina jedino na njihovoj strani a istovremeno nanosi štetu kako državi tako i građanima. Šteta već poprima milionske vrijednosti, nesprovođenjem ili zaustvaljanjem reformi u oblasti šumarstva a i namještanjem tendera. Na kraju rukovodstvo ove institucije sebi daje za pravo da se bavi najbanalnijom politikom optužujući Rožajce za nacionalizam i separatističke ideje, te tako uznemiravaju mirne i poštene građane koji žele ista prava za sve građane kod Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, a sve u cilju obezbjeđenja sirovine od koje žive“, kaže se u saopštenju.

Dodaje da se mora stati na put očiglednom neznanju, demonstriranim posljednjim Javnim pozivom, kojim su promijenili dosadašnje kriterijume dodjele koncesija na sirovinu, gdje su se isfavorizovala određena preduzeća, a sa druge strane ostavili na desetine preduzeća, koja zapošljavaju oko 500 radnika, bez sirovine.

„Pored toga načinjena je šteta i državnom budžetu kao i budžetima lokalnih uprava, jer su koncesije date praktično po početnim cijenama a koncesije nijesu dobila preduzeća koja su ponudila i do 50-60% veće cijene od početne. Ako ima zdravog razuma u ovoj našoj osiromašenoj državi i nekog čija je nadležnost da provjerava rad državnih organa i lica kojima je povjereno vođene preduzeća u državnom vlasništvu, ne smije se oglušiti na apele koje ovih dana državi upućuju oštećeni drvoprerađivači u Crnoj Gori. Sve radnje po raspisanom Javnom pozivu moraju biti obustvaljene, ishod obavljenog bodavanja poništen, a Uprava mora da raspiše novi Javni poziv koji bi obezbijedio ravnopravne uslove za raspodjelu sirovine svim preduzećima koja uredno vrše svoje poslovanje“, kaže se u saopštenju.

Zbog svih ovih razloga, kako navode, Opštinski odbor DPS Rožaje podržava opravdne proteste drvoprerađivača iz Rožaja.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA