DPS: MJU hitno da utvrdi sva kršenja Statuta Opštine Berane i omogući vanredne lokalne izbore

Nakon posljednjih dešavanja u lokalnom parlamentu, svjedoci smo nepremostive krize vlasti u našem gradu. Politički planirana ostavka dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane koji je i sam svjestan da nema nikakvog dogovora o imenovanju njegovog nasljednika, uvelo je grad u stanje haosa. S druge strane, Demokrate da bi ostale na vlast bar koji dan, ne prezaju ni od jedne vrste zloupotreba. Ova bahata družina (DF-Demokrate) bez podrške većine odbornika uzurpira vlast svakodnevno praveći sve veću štetu građanima Berana, saopšteno je Kluba odbornika DPS Berane.

Najnovija dešavanja oko sjednice sazvane “po hitnom postupku” koja traje čak od 25. juna, bez izgleda da se okonča, prevazišlo je, kažu, sve poznate zakonske procedure.

Da apsurd bude još veći, kako kažu, po drugi put odbornici koji su inicirali zakazivanje sjednice i to po hitnom postupku, nijesu došli na istu.

„U proteklih šest godina, gospodo Demokrate, imali ste dovoljno vremena da pokažete svoje znanje i ispunite obećano građanima, a sada je krajnje vrijeme da postupite ljudski i ozbiljno, priznate da nemate podršku većine odbornika i da ne znate kako da izađete iz krize koju ste svojom pohlepom kreirali, i dozvolite da se ova agonija riješi na jedini zakonom propisan način, skraćenjem mandata Skupštine opštine Berane“, navodi beranski DPS.

Već duže vrijeme, Klub odbornika Demokratske partije socijalista, kako kažu, skreće pažnju javnosti o krizi u koju se taj grad našao, zbog partijskih trgovina, ucjena i prepucavanja parlamentarne većine koja, navode, više ne postoji. Podsjećaju da je konstatovanjem više ostavki, Opština Berane od juče zvanično bez predsjednika, oba potpredsjednika i bez ovlašćenog lica koje bi izvršavalo obaveze i obezbijedilo minimum funkcionalnosti lokalne samouprave.

„Zbog svega navedenog, pozivamo na hitnu reakciju Ministarstva javne uprave, radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u načinu funkcionisanja Opštine Berane. U što kraćem roku je potrebno preduzeti korake kako bi se utvrdila sva kršenje Statuta Opštine Berane i Zakona o lokalnoj samoupravi, nakon kojih bi konačno građanke i građani Berana, na vanrednim lokalnim izborima, dali svoje mišljenje o svim političkim skterima, po zasluzi. Gospodo iz bivše parlamentarne većine, vrijeme promjena u Beranama je pred nama, a Demokratska partija socijalista spremno čeka trenutak da ovom gradu obezbijedi stabilnu, ozbiljnu i odgovornu vlast, koju ovaj grad i njegovi građani zaslužuju“, poručili su iz DPS Berane.

foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA