DPS: Kulminiralo neznanje u SO Pljevlja

Danas ste imali priliku da u pet minuta vidite potvrdu stava Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja da vaši predstavnici u lokalnom parlamentu ispred vladajuće koalicije niti šta čitaju, niti znaju, niti misle o vama koji ste ih izabrali, saopštili su iz Opštinskog odbora te partije u obraćanju sugrađanima.

“Takođe, nije im ni potrebno prisustvo opozicije u parlamentu da bi sve ove činjenice tako jasno potvrdili pred očima javnosti. Naime, imali ste priliku da vidite da su odobornici Demokratske Crne Gore i PES Pljevlja predložili Skupštini na usvajanje ZAKLJUČKE kojim se obavezuje resorni sekretar i predsjednik opštine (?) da omoguće subvencije na mjesečne karte za pojedine kategorije korisnika, kao i da obezbijede prostor za 100 besplatnih parking mjesta pazarnim danima. Na pitanje predsjednice da li postoji saglasnost na ove zaključke, za govornicu je pristupila izvršna direktorica DOO Čistoća Pljevlja i prihvatila zaključke i obavezu u ime opštine Pljevlja da obezbijedi sredstva za subvencionisanje cijena parkiranja, iako iste subvencije ne postoje u Budžetu opštine za 2024.godinu?!!!Da li uopšte znaju šta izglasavaju na skupštini i koja je čija uloga na samoj sjednici?”, pitaju u DPS Pljevlja.

Prema njihovim riječima, odbornici PES i Demokrata obamanjuju javnost da su nešto uspijeli da izdejstvuju u korist pojedinih kategorija korisnika, a nisu.

“Zašto? Zato što je skupština glasala za zaključke koji nisu postali sastavni dio predložene Odluke o cjenovniku za usluge javnih parkirališta, već jedan deklerativan akt skupštine koji zadužuje Predsjednika opštine da sprovede nesprovodivo, a na šta je saglasnost dala izvršna direktorica Čistoće, umjesto da je obratno. I to sve bez opredijeljenih sredstava Budžeta za 2024. godinu i bez saznanja o obimu finansijskog zahvata budžetskih sredstava”, kažu u saopštenju.

Zaključci, kako dodaju, neće biti objavljeni u službenom listu, niti će ovakvi kakvi jesu ikoga obavezivati, a pojedini lokalni mediji su već objavili da su u pitanju amandamani Demokrata iako to nisu.

“Da jesu, Odbor direktora DOO Čistoća je trebao da zasjeda i da ih uvrsti u predlog Odluke o cjenovniku, te da se izmijenjeni cjenovnik vrati na Skupštinu opštine na usvajanje. Ovako, usvojeni su i zaključci bez pravne snage i Odluka o cjenovniku onakava kakvu je usvojio odbor direktora Čistoće u januaru 2024.godine. Dakle, imate poštovani građani priliku da vidite kako Vas obmanjuju u svega 5 minuta skupštinskog zasjedanja, a Vi se zapitajte da li je to posledica neznanja, loše namjere ili političke trgovine za radna mjesta na Rudniku uglja…”, navode u DPS Pljevlja.

Kako su dalje saopštili, odbornik Tešović kao najstariji u skupštini dozvolio je sebi da predlaže zaključke (ne i amandmane) na predlog Odluke o cjenovniku usluga javnih parkirališta, koji su u suprotnosti sa samim Zakonom o komunalnim djelatnostima.

“Predložene su subvencije za usluge parkiranja, iako ne postoji javni i opšti ekonomski interes kod ove komunalne usluge, odnosno ova usluga nije obavezujuća za sve korisnike, već samo za one koji prihvate njeno korišćenje, odnosno parkiraju vozilo u zoni naplate parkiranja i prihvate opšte uslove parkiranja na javnim površinama koje su prenijete na korišćenje privrednom društvu kome je povjereno obavljanje ove djelatnosti koja nije djelatnost od javnog interesa za razliku od vodosnadbijevanja, odvoza usluga, pogrebnih usluga i drugih. Tako poštovani građani, u godini kada nam je voda poskupljela 65%, kada su grobljanske usluge poskupile više od 50%, kada se očekuje poskupljenje čistarine više od 50%, Demokrate i PES Pljevlja fingiraju amandmane da subvencionišu usluge parkiranja za pojedine vlasnike motornih vozila. Izostale su subvencije za vodu koja je poskupljala u januaru, a fingiraju se subvencije za zakonski neobavezujuću uslugu parkiranja. Ovo je presedan na Balkanu”, dodaje se.

Dalje navode da je veliko pitanje da li su ovi zaključci “koji su usmjereni prema Vulu i Dariu, a sa kojima se u njihovo ime na sjednici skupštine saglasila Goca, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka”.

“Predlog je da trudnice i porodilje budu oslobođene plaćanja parkiranja za vrijeme trudnoće i porodiljskoh odsustva. Ovo znači da će DOO Čistoća formirati nezakonitu bazu za obradu ličnih podataka o jednom o najintimnijih stanja naših sugrađanki – trudnoći, pobačaju, abortusu, porođaju, porodiljskom odsutvu i dr.. Dakle, pored praćenja trudnoće u zdravstvenim ustanovama, organizovano će se pratiti trudnoće i od strane radnika Parking servisa Pljevlja, prvi put u regionu. Uvjereni smo da lokalna javnost osuđuje ovakvo zadiranje u intimu naših sugrađanki i porodica, a otvorena je realna mogućnost izvršenja krivičnih djela zloupotrebe ličnih podataka u najširoj mogućoj mjeri”, kažu u DPS Pljevlja.

Sledeći predlog da se invalidna lica oslobode 50% mjesečne karte dokaz je, kažu, da odbornici ne čitaju ništa prilikom dolaska na sjednice.

“Slovom i brojem – dvadeset (20) odbornika lokalne vlasti je glasalo za ovaj predlog ZAKLJUČKA, iako u članu 14. Odluke o javnim parkiralištima jasno piše: inavalidna lica besplatno koriste parking na obilježenim mjestima za invalide (5% mjesta) dok na drugim mjestima mogu se zadržati 2 sata bez plaćanja. Dakle, njih 20 odbornika nastoji uvesti plaćanje za invalide, jer nisu pročitali da su oni oslobođeni plaćanja”, rekli su u DPS Pljevlja.

U saopštenju dalje navode da je 50 odsto popusta na mjesečnu kartu za penzionere sa 450 eura penzije još jedan zaključak koji neće stupiti na snagu jer nije implementiran u cjenovnik u skladu sa skupštinskom procedurom.

“Predlog da se uvede institut besplatnog pazarnog dana (ponedeljak, petak) jedinstven je slučaj populizma na Balkanu, koji obesmišljava Zakon o komunalnoj djelatnosti, samu djelatnost pružanja parking usluge kao komunalne djelatnosti i uvodi pozitivnu diskriminaciju u odnosu na kategoriju korisnika koja nije dovoljno obrazložena u smom predlogu Zaključaka”, dodaju u DPS Pljevlja.

Na kraju, kako kažu, neophodno je zaključiti.

“U svojevrsnoj farsi, ostavljeni sami sa sobom, odbornici vladajuće većine usvojili su Odluku o cjenovniku parking usluga iz janura 2024.godine onakvu kakvu su je odbili usvojiti prije dva mjeseca, bez ikakvih izmjena, iako se niko nije upitao da li je ista predložena u skladu sa Uredbom o određivanju cijena komunalnih usluga koja je na snazi. Fingirano su predloženi i izglasani nezakniti Zaključci za subvencije koje se neće primjenjivati u praksi jer isti nisu dobili formu predloga od strane Čistoće, a čiji se direktor saglasio sa njima iako njega ne obavezuju. Poštovani građani Pljevalja, prevareni ste, po šesti (6) put odbornici vlasti su glasali ne znajući šta glasaju, a od subvencija za parking neće biti ništa. Parking je poskupio, a trudnice nisu u obavezi o toku i stanju svoje trudnoće obavjepšavati radnike na parkingu, jer nikakvu subvenciju i nemaju, poštovani sugrađani sa inavliditetom budi bezbrižni jer odbornici većine nisu uspijeli da vam uvedu namet u visini 50% mjesečne parking karte”, naveli su u saopštenju.

Obratili su se i kolegama iz redova Demokrata i PES-a Pljevlja.

“Prije nego što ste slavodobitno pretstavili vaše nezakonite Zaključke koji su mrtvo slovo na papiru, za koje ne postoje opredijeljena sredstva u budžetu opštine Pljevlja za 2024.godinu, niti imate uopšte predstavu koliko bi te subvencije iznosile na godišnjem nivou, mogli ste isto tako slavodobitno intervenisati subvencijama na cijene vode koje su u januaru poskupljele 65%, cijene pogrebnih usluga koje su u 2023.godine poskupljele više od 50%, te cijene čistarine koje planiraju da poskupe više od 50%. Da obamanjujete javnost, može Vam potvrditi i predsjednica Skupštine opštine Pljevlja g-đa Jovana Tošić, koja će Vam sa stručne strane dati odgovor na vaše pitanje: „Šta mi danas uradismo kad glasasmo za Zaključke? Da li su oni sastavni dio Odluke o cjenama parkirališta, hoće li biti oni objavljeni u Službenom listu CG – opštinski propisi i da li će biti pravno obavezujući“ Poštovani građani Pljevalja, neznanje i glupost nemaju granice, neka nam je svima sa srećom sa njima. Trebaće nam! Vladajućoj koaliciji čestitamo na uspješnoj obavljenoj trgovini radnim mjestima na Rudniku uglja”, zaključuju u saopštenju.

Foto: DPS

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA