DPS Kolašin: Opština da učestvuje u pomoći i unaprjeđenju položaja djece i sportista

Odbornici Pokreta „Zajedno gradimo Kolašin“ su lokalnom parlamentu podnijeli predlog izmjene i dopune odluke o finansiranju sporta, kojom je predviđena finansijska podrška porodicama djece koja su učlanjena u sportske klubove registrovane na teritoriji opštine Kolašin.

“Naime, pokazalo se da je iznos članarina u sportskim klubovima značajan izdatak za porodice, pogotovo za porodice koje imaju više djece, te više njih ne može da na mjesečnom nivou obezbjeđuje takvu vrstu troška za svu djecu”, saopšteno je iz Pokret “Zajedno gradimo Kolašin”.

Takođe dodaju, kako bi omogućili da opština pomogne roditeljima u ovim mjesečnim izdacima, a istovremeno podstakli djecu da se bave sportom i obezbijedili podršku sportskim klubovima kao stabilan izvor finansiranja, odbornici Pokreta „Zajedno gradimo Kolašin“ su predložili izmjene odluke o finansiranju sporta kojima se predviđa sufinansiranje 50 odsto članarine u sportskim klubovima za djecu do navršenih 15 godina života koja su bila članovi sportskog kluba u godini koja prethodi godini objavljivanja javnog poziva.

“Takođe, predloženim izmjenama se predviđa uvođenje sportskih naknada za sportiste koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Kolašin, učlanjeni u sportske klubove u Kolašinu i steknu status reprezentativaca. Iznos naknade se utvrđuje u iznosu od 30 odsto osnovice ( 5 obračunskih vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru) za seniore, za juniore 80 odsto od iznosa za seniore, za kadete 70 odsto od iznosa seniore i za pionire 30odsto od iznosa za seniore, odnosno za seniore 135 eura, juniore 108 eura, kadete 94.5 eura i pionire 67,5 eura”, navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa, kako ističu, ima za cilj proširenje baze sportista, podsticanje djece da se bave sportom, pruži pomoć roditeljima a ujedno i obezbijedi podrška sportskim klubovima kroz obezbjeđivanje stabilnog izvora finansiranja.

“Smatramo da bi se kroz izglasavanje ove odluke umnogome unaprijedio položaj sportista koji imaju prebivalište u opštini Kolašin i sportskih klubova, što bi u krajnjem doprinijelo njihovim boljim rezultatima na nacionalnom nivou”, kazali su u saopštenju.

U nadi da će novi predsjednik/ca opštine dati pozitivno mišljenje na naše predloge kojima nastojimo poboljšati položaj građana Kolašina i omogućiti im da osjete benefite ubrzanog infrastrukturnog i ekonomskog razvoja grada, te da će njegov odnos prema opozicionim inicijativama biti konstruktivniji i transparentniji u odnosu na svoga prethodnika, pozivamo odbornike lokalnog parlamenta da podrže ove odluke.

Foto: Opština Kolašin

NIKŠIĆ PROGNOZA