DPS Berane: Lokalna vlast i Ministarstvo kulture servirali nacionalistički performans

U Beranama je sinoć u sklopu regionalnog desetog jubilarnog festivala – Thunder fest nastupio muzički sastav Beogradski sindikat, a našem gradu umjesto kulturno – umjetničkog programa serviran događaj koji je obilježio nacionalistički performans, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Berane.

„Tako smo još jednom svjedočili nacionalističkoj ikonografiji, istim takvim pjesmama uz prepoznatljiv muzički repertoar, zastava druge države i ukazivanje sa same bine o “ugroženosti Srba” i potrebe za “povratkom kapele na Lovćenu”, veličanju jedne nacije i jednog naroda“, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, „ovakve provokacije na nacionalnoj osnovi nijesu ništa drugo do podrivanje multinacionalnog i multetničkog sklada u Beranama, ali i prst u oko građanskoj orijentaciji našeg grada i generalno Crne Gore“.

„Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je glavni pokrovitelj i organizator sinoćnjeg koncerta u okviru Beranskog kulturnog ljeta bio Sekretarijat za kulturu, omladinu i odnose sa NVO Opštine Berane, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Tako da su lokalna vlast i resorna ministarka Maša Vlaović dužni odgovor čijim novcem je finansiran ovaj događaj i da li je to učinjeno novcem svih građana“, dodaju iz beranskog DPS.

Očekuju da se o jučerašnjem događaju izjasne i svi ostali relevantni predstavnici vlasti, kao i pretendenti na najviše funkcije u državi koji, kako kažu u saopštenju, sebe predstavljaju djelatnicima građanske profilacije.

„Prije svega predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, lider PES Milojko Spajić i lider Demokrata Aleksa Bečić čije partije su konstituenti lokalne vlasti u našem gradu. Biti nijem i otćutati a ne osuditi ovakve događaje ne mogu oni koji se istinski bore za demokratske vrijednosti i nastavak puta Crne Gore ka EU“, zaključuju u saopštenju.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA