Dopunjen Sporazum o saradnji Crne Gore i Slovenije u oblasti odbrane

Državni sekretar Krsto Perović i njegov slovenački kolega Damir Črnčec potpisali su danas u Podgorici Sporazum između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o izmjeni i dopuni Sporazuma između tih ministarstava o vojnotehničkoj saradnji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sporazum o vojnotehničkoj saradnji potpisan je u Ljubljani 31. januara 2018. godine, a potpisivanjem novog Sporazuma stvoreni su uslovi za njeno proširenje u oblasti nabavki u sektoru odbrane.

Perović je naglasio da je modernizacija kapaciteta VCG jedan od prioriteta u narednom periodu i istakao zadovoljstvo što je Republika Slovenija prepoznala da u ovoj oblasti može značajno podržati Crnu Goru, te dodao da su modernizacija kapaciteta i razvoj novih sposobnosti vojski uslov za uspješno suprotstavljanje savremenim bezbjednosnim izazovima.

On se zahvalio na odluci MO Slovenije da Crnoj Gori donira topove za potrebe Počasne garde VCG i kazao da VCG razmatra mogućnosti donacije opreme za koju je Slovenija iskazala interesovanje.

„Črnčec i Perović su naglasili važnost zajedničkog doprinosa regionalnoj stabilnosti, kao i kolektivnom sistemu odbrane. Razgovarali su o nastavku zajedničkog angažmana u eFP aktivnosti u Letoniji, kao i o mogućnostima daljeg zajedničkog angažovanja u međunarodnim misijama i operacijama. Osvrnuli su se na aktuelnu bezbjedosnu situaciju u Evropi i naglasili značaj savezničkih napora na jačanju odvraćanja i odbrane“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Ministarstvo odbrane

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA