Domino efekat odlaska Đukanovića

Demokratski front (DF) nije imao šansu da uđe u buduću vladu, pa je odluka njegovih lidera o razlazu logična, iako je to iznenađenje s obzirom na to da je taj politički savez djelovao 11 godina, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Da DF prestaje da postoji potvrdila su juče trojica dosadašnjih lidera tog saveza Andrija Mandić (Nova srpska demokratija), Milan Knežević (Demokratska narodna partija) i Nebojša Medojević (Pokret za promjene).

Oni su na konferenciji za novinare rekli da su odlučili da “svako ide svojim putem” i da nikakve svađe nije bilo, posebno ne oko podjele kvota na izbornoj listi do kojih, kako tvrde, nijesu ni došli. Medojević je u subotu za Sputnjik rekao da je Milan Knežević, koji će biti prvi na listi, tražio da njegova partija ima više poslanika.

”Danas kao prijatelji, nas trojica želimo da pošaljemo novu poruku Crnoj Gori da u politici možete da se sastanete zajednički, ali i da se rastanete i odvojeno idete ka istom cilju”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Medojević je najavio da će PzP samostalno na izbore, dok će Nova i DNP, kako su kazali njihovi lideri, o modalitetima izlaska na izbore javnost blagovremeno obavijestiti.

Urednik u Televiziji Vijesti Radomir Kračković kaže da je razlaz između konstituenata DF-a iznenađenje, s obzirom na to da je DF proteklih godina jedinstveno djelovao iako su na samom startu, prije 11 godina, to bile ideološki dosta različite stranke.

”Sada ne vidim veće programske razlike između PzP-a s jedne i Nove i DNP-a s druge strane, tako da im ovaj raskol sigurno neće ići naruku na izborima 11. juna, ili makar jednom dijelu dosadašnjeg DF-a”, rekao je Kračković za “Vijesti”.

On smatra da za političku scenu Crne Gore ovo znači dalje usitnjavanje, naročito u biračkom tijelu aktuelne vlasti, dakle još više političkih igrača i tuča za isto biračko tijelo.

”Za trenutnu opoziciju ovo ne znači puno u smislu dobitaka, jer odavno ne može računati na glasove iz ovog bloka, koji mogu otići jedino drugim brojnim partijama aktuelne vlasti”, kazao je Kračković.

Novinar i analitičar Željko Pantelić smatra da DF nema više razloga da postoji i da je odluka Mandića, Kneževića i Medojevića logična.

”Kao DF nisu imali mnogo šansi da uđu u neku buduću crnogorsku vladu. Sada će biti interesantno vidjeti kako će se Nova i DNP reformisati. Gledano kroz političare koji predstavljaju dvije stranke, DNP ima mnogo više šansi da postane prihvatljiva zapadnim partnerima nego Nova. S druge strane biće interesantno vidjeti šta će pokušati da uradi Medojević kako bi politički preživio, odnosno prešao cenzus na sljedećim izborima”, rekao je Pantelić za “Vijesti”.

Na pitanje koliko je sve ovo povezano sa povlačenjem Mila Đukanovića, Kračković je odgovorio je da odlaskom Đukanovića i padom s vlasti DPS-a, DF ali i ostale partije vlasti više nemaju stalni izgovor za loše politike ili pogrešne poteze.

”Kada si u vlasti, pa makar ne bio u Vladi, ali jesi svakako po dubini i po opštinama, moraš isporučiti rezultate inače će birači to brzo kazniti, što pokazuju svi posljednji izbori. Đukanović je i u posljednje tri godine često služio i DF-u i novoj vlasti kao neka vrsta ‘političkog strašila’ za njihove birače, iako nije imao realnu moć. Tako da je sigurno i razlaz DF-a jedna od posljedica povlačenja Đukanovića”, kazao je.

On očekuje da će Nova i DNP izborni program bazirati na priči o pomirenju, poput one u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, ali će se dijelom sigurno vratiti i priči o zaštiti Srba u Crnoj Gori, iako smatra da su birači u većini siti nacionalnih i identitetskih tema, što pokazuju i rezultati posljednjih izbora.

”Nesporno je da Nova i DNP imaju jaka uporišta u gradovima gdje živi dosta pripadnika srpskog naroda, ali čini mi se da će se glasači, pa i oni iz reda tog naroda, na narednim izborima više opredjeljivati prema tome ko će im više obećati u ekonomskom smislu ili ko će ponuditi više novih ali ozbiljnih političara koji su kadri da donesu nešto novo i dobro ovoj zemlji”, kaže Kračković.

Crna Gora napredovala u osvajanju slobode

Pantelić podsjeća da je Crna Gora stagnirala na putu evropskih integracija, ali je napredovala, “kao nikada u svojoj istoriji”, u osvajanju slobode što su najbolje sertifikovali Reporteri bez granica u izvještaju o slobodi medija.

”Crna Gora je na 39. mjestu u svijetu, ispred Hrvatske i Slovenije, članica EU, a da ne govorimo o Srbiji i Albaniji. Svrgavanje s vlasti Đukanovićevog režima i njihovih megafona koji su za državne pare branili privatne i partijske interese, nije samo omogućilo Crnoj Gori da napreduje 24 mjesta na listi Reportera bez granica, već i da njena politička ponuda postane zaista pluralistička”, kazao je.

Prema njegovim riječima, 11. juna će se desiti prvi izbori u Crnoj Gori koje niko ne definiše istorijskim, a u suštini oni su prvi izbori u nacionalnoj istoriji na kojima se neće glasati protiv nekog, već za nekog.

”Đukanović je bio džep na crnogorskoj boci slobode, demokratije, evropskog puta. Bez njega sloboda je već stigla, demokratija je uz sve svoje slabosti, neizvjesnosti, dječije bolesti počela da se razvija i raste, a sa novom vladom vjerujem da će i evropski put postati evropski autoput. Ko god realno sagledava situaciju u Crnoj Gori, bez navijačkih naočara, shvata koliko je bio blagotvoran Đukanovićev poraz, počev od samog Đukanovića i DPS-a”, ocijenio je Pantelić.

Mandić je juče rekao da u DF-u već izvjesno vrijeme postoje razgovori kako dalje nastaviti političku borbu. “Donijeli smo odluku da tu političku borbu, poslije obaranja režima Mila Đukanovića 2020. i njega personalno na izborima 2023. nastavimo pojedinačno…Danas nemamo DPS na vlasti, ali imamo sve devijacije koje su postojale i koje je instalirao DPS na mjestima odlučivanja”, naveo je Mandić.

Medojević je naveo da među njima postoje razlike oko prioriteta u politici i da su procijenili da je bolje da svako iskoristi svoje potencijale na političkom tržištu.

On je rekao da sve njihove koalicije na lokalnom nivou ostaju u istim odnosima.

Knežević je rekao da je režim uz velike žrtve pobijeđen, ali anonimusi “koje su doveli i postavili ih za premijera, ministre” više su imali za cilj obračunavanje sa DF-om nego demokratizaciju Crne Gore.

Crnogorska politička scena je pretrpjela niz promjena nakon što je ostavku na mjesto predsjednika DPS-a podnio Milo Đukanović. DPS na izbore izlazi sa listom na kojoj je samo dvoje sa prethodnim ministarskim iskustvom, SD će nastupiti bez Damira Šehovića, SDP bez Raška Konjevića koji se povlači iz politike..

Opstaće samo partije koje imaju snažno biračko tijelo

Kračković u novoj vlasti vidi Pokret Evropa sad (PES), Demokrate, GP URA i neke partije nacionalnih manjina, što pokazuju ankete, ali i raspoloženje javnosti.

Kako je dodao, biće zanimljivo jer će izbori biti svojevrsno čistilište, biće puno lista i neke partije će sigurno nestati iz parlamenta, a ostati samo one koje stvarno imaju snagu u biračkom tijelu.

Pantelić navodi da se PES postavlja kao neka vrsta socijal-liberalne stranke sa tendencijom da bude i catch-all stranka jer ima neke djelove koji su izrazito populističko-socijalni, a neki su veoma liberalni.

”Najintrigantniji je savez Demokrata i URA. U politici nije uvijek, štaviše, rijetko kada je 1+1=2, u smislu da koalicije oslikavaju pojedinačan zbir glasova stranaka koje je čine. Ako Demokrate i URA osvoje 15 odsto ili više glasova biće to veliki uspjeh”, rekao je Pantelić.

Smatra da bi za Crnu Goru bila veoma korisna diferencijacija između DNP i Nove, bez Đukanovića one će moći da imaju raznorodniji politički portfolio koji se neće bazirati samo na srpstvu i daće priliku ljudima da izađu iz nacionalno omeđenog prostora.

”Na kraju partije bivšeg režima se nalaze na raskrsnici: da li će nastaviti da jašu na nacionalističkoj politici i branjenju Crne Gore od Crnogoraca negirajući Ustav Crne Gore koji kaže da je Crna Gora građanska država, ili će okrenuti list i postati moderna evropska umerena ljevica”, kazao je.

Smatra da generalno, na političkoj pozornici Crne Gore nedostaje jedna partija desnog centra, patriotska a ne nacionalna, tradicionalna ali ne klerikalna, konzervativna ali ne populistička.

”Nije lako, takvih partije više nema mnogo ni u razvijenim evropskim demokratijama”, kazao je Pantelić.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA