„Dokazi nađeni u šifrovanim porukama pomogli da se ubrza pad Đukanovića“

Kada su policijske službe u zapadnoj Evropi razbile ‌‌šifrovanu telefonsku aplikaciju popularnu među trgovcima drogom, poruke koje su dešifrovali iz balkanske države Crne Gore pružile su šokantne dokaze o državi zarobljenoj kriminalom, piše „New York Times“.  Taj list objavio je članak o Crnoj Gori, ističući da su poruke koje su podijeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. godine pomogle da se ubrza pad Mila Đukanovića sa vlasti.

Tekst je napisao novinar Endrju Higins. Opisuje se kako je jedan crnogorski policajac razgovarao o pošiljkama kokaina sa ozloglašenim kriminalnim šefom, a s druge strane sin čelnice Vrhovnog suda nudio da utiče na presude i pomogne u švercu.

Piše i da je neki drugi policajac poslao fotografije vođi organizovane kriminalne grupe kako bi pokazao da je njegova policijska jedinica uhapsila članove rivalske kriminalne grupe. Jednoj žrtvi je zabio pištolj u grlo, prenosi američki list.

Poruke, koje su podijeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. godine, ali su postale dostupne tek prošle godine, pomogle su da se ubrza pad Mila Đukanovića (61), izabranog lidera u Evropi s najdužim stažom na vlasti do njegovog poraza na predsjedničkim izborima u aprilu, navodi list „New York Times“. Godinama su se kovitlale glasine o dosluhu Đukanovića sa kriminalcima, što je on uvijek negirao, piše list.

„Bilo je evidentno da su institucije zarobljene korupcijom i organizovanim kriminalom“, rekao je Đukanovićev nasljednik Jakov Milatović, u intervjuu prošlog mjeseca, prvog dana na poslu na mjestu predsjednika u Podgorici, glavnom gradu.

‌Novi lider, bivši ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj školovan na Oksfordu, naglasio je da je došlo vrijeme da se prestane sa slijeganjem ramenima kao odgovor na „široko rasprostranjenu percepciju da je cijeli sistem korumpiran”.

„Sve je krenulo od vrha i taj vrh je politički poražen“, rekao je  Milatović, obećavajući da će očistiti pravosuđe i policiju, imenovati novog guvernera Centralne banke i okončati, kako je rekao, „zarobljavanje države od kriminalaca“. 

Koliko daleko on može ići zavisi u velikoj mjeri od toga da li će parlamentarni izbori 11. juna potvrditi političko slabljenje Đukanovića, piše list. 

„Taj proces je počeo prije tri godine kada je njegova ranije nepobjediva vladajuća partija izgubila kontrolu nad parlamentom, i moć da imenuje ministre odgovorne za sprovođenje zakona“, navodi se u članku „New York Times“. 

U četiri oka, evropske diplomate su se dugo žalile na probleme u Crnoj Gori, ali su rekli da „malo toga mogu da urade“. To je djelimično bilo zato što su Sjedinjene Države bile fokusirane na to da se zemlja pridruži NATO-u uprkos protivljenju proruskih neprijatelja Đukanovića, i nije ih zanimalo da mnogo talasaju. Crna Gora, zemlja sa lijepim planinama, prekrasnim plažama i samo 625.000 ljudi, nalazi se na posljednjem dijelu obale Mediterana koja nije već bila u alijansi, piše „New York Times“.

Bilo je i oskudnih čvrstih dokaza o dosluhu sa kriminalcima, barem dok se policija nije infiltrirala u aplikaciju za razmjenu poruka Sky ECC, koja se ugasila nakon što su ‌Sjedinjene Američke Države 2021. godine optužile njene rukovodioce za prevare, piše „New York Times“. 

Po dešifrovanim porukama upućenim tužiocima u Podgorici postupljeno je tek prošle godine kada su procurile u lokalne medije i dovele do talasa hapšenja ljudi koji su se nalazili pomenuti u porukama, a svi su imenovani tokom duge vladavine Đukanovića, ukazuje „New York Times“.

Među njima je bila i dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, njen sin Miloš, državni tužilac, i nekoliko policajaca, uključujući još jednog čestog korisnika Sky ECC aplikacije, Petra Lazovića, sina bivšeg šefa Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

‌Da su crnogorski kriminalci, neki od njih basnoslovno bogati zahvaljujući trgovini kokainom i švercu cigareta u Evropu, potčinili djelove policije i pravosuđa, godinama je bila javna tajna, ali su „bili nedodirljivi“, navodi premijer Crne Gore Dritan Abazović.

„Narko karteli i šverceri cigareta napravili su mrežu koja je finansirala političke partije, političke partije su dobile vlast i kriminalci su se osećali prijatno“, rekao je on. „Ali poslije nedavnih promjena sve se sada ruši”, kaže premijer, prenosi „New York Times“. 

Đukanović je dugo negirao da ima veze sa organizovanim kriminalom, odbacujući takve optužbe kao djelo njegovih političkih neprijatelja i dezinformacije koje su proizvele Srbija i Rusija, koje su obje željele da on nestane zbog njegove podrške NATO-u, kome je Crna Gora pristupila 2017. godine. Milatović, novi predsjednik, takođe snažno podržava NATO, iako neki od njegovih pristalica ne. 

Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore i branilac Vesne Medenice, rekao je da je njegova klijentica okrivljena za grijehe njenog sina, koji je možda obećao gangsterima da bi preko svoje majke mogao da preokrene snagu pravde u njihovu korist.

„Ali nema dokaza da je ikada razgovarala sa tim ljudima ili da im je uzela novac“, rekao je Begović.

Majka, za razliku od sina, zavisnika od kokaina, dodao je, nikada nije koristila aplikaciju Sky ECC, piše „New York Times“.

Milatović, novi predsednik, odbio je da kaže da li bi želio da se njegov prethodnik procesuira, rekavši samo da Đukanović, kao bivši predsjednik, „može da ima kancelariju, auto i naknadu ali da nema imunitet”. Đukanović je demantovao glasine da planira da se preseli u Dubai, rekavši na oproštajnoj konferenciji za novinare da nije uradio ništa loše i da će ostati u Crnoj Gori.

Italijanski tužioci koji istražuju mafiju sumnjičili su Đukanovića da je vodio šemu za šverc cigareta prije skoro 20 godina, ali su odustali od planova da ga krivično gone nakon što je Crnu Goru vodio ka nezavisnosti od Srbije 2006. godine, što mu je dalo imunitet jer ga je učinilo liderom suverene države, piše „New York Times“.

Izvor: RTCG, The New York Times

NIKŠIĆ PROGNOZA