Dogovor o članovima vlade u završnoj fazi, sjednica iduće sedmice

Dogovor o predlaganju ministara u novoj vladi u završnoj je fazi, nakon što je SNP Crne Gore predložio svoje kandidate za ministre, i sjednica na kojoj bi se birala nova vlada trebalo bi da bude održana naredne sedmice, saopštili su za Portal RTCG iz nove većine. Ostalo je da Albanski forum i Albanska alijansa ozvanične svoje predloge, a to bi na današnjoj sjednici predsjedništva trebalo da uradi i Civis. Po sporazumu o formiranju nove vlasti, Civis treba da dobije mjesto potpredsjednika vlade.

Albanski forum trebalo bi da dobije mjesto potpredsjednika vlade sa resorom ekonomskog razvoja i resor javne uprave. Albanska alijansa dobija resor ministra za ljudska i manjinska prava.

Predsjedništvo SNP Crne Gore izglasalo je da predsjednik stranke Vladimir Joković bude predložen za ministra poljoprivrede, a Dragoslav Šćekić za potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra sporta i mladih u 44. vladi. Predsjedništvo SNP-a odluku je donijelo jednoglasno.

Sjednica Glavnog odbora SNP-a biće održana najvjerovatnije u četvrtak, i tada bi trebalo da budu verifikovane odluke Predsjedništva.

Budući premijer a aktuelni mandatar Milojko Spajić treba i da napiše ekspoze, i taj posao je, saznaje Portal RTCG, u završnoj fazi. Mada je sjednica parlamenta prvobitno planirana za 26. oktobra ipak treba vremena da se sve odluke donesu, pa je donijeta odluka da sjednica bude pomjerena za narednu sedmicu. 

SNP-u će u novoj vladi pripasti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo sporta i mladih. Ostaje da se vidi šta predlog SNP-a da Šćekić bude potpredsjednik Vlade za regionalu razvoj znači, imajući u vidu komentare da takva pozicija nije predviđena originalnim sporazumom o formiranju vlasti. 

Čelnici 11 političkih partija potpisali su nedavno koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je, osim kadrovskih pitanja, i zakazivanje sjednice crnogorskog parlamenta.

Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.

Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum – Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa – Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Novi predsjednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daće podršku novoj vladi.

Parlamenarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, a mandatar Milojko Spajić mandat za sastavljanje vlade dobio je 10. avgusta. Nakon višemjesečnih pregovora, postignut je politički dogovor o formiranju nove vlade.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA