Dobričanin o aferi Do Kvon: Gruba zloupotreba državnih resursa kako bi se nekome nanijela politička šteta

Poslednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori po mnogo čemu su jedinstveni ali se kroz njih provlači i ona zlokobna sličnost svim prethodnim izborima od početka višestranačja do danas. Jedinstveni su po tome što su kampanjom dominirale ekonomske teme te su obećanja bila zanimljiva svaka na svoj način. Konačno, narodu se nudio bolji život kroz povećanje plata i penzija kao i ekonomski oporavak, borba protiv organizovanog kriminala, nepotizma i korupcije, kazao je poslanik i član Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin.

„Teško je, nažalost ne primijetiti i stare dobre šablone koji ovoga puta ne dolaze od strane DPS-a već naprotiv, dolaze od strane onih koji su zajedno sa nama slavili pobjedu 30. avgusta 2020. Rekordan broj zapošljavanja i “poklanjanja” rješenja o stalnom radnom odnosu potpuno je osvježilo sjećanja na ono što je bila jedna od onih stavki koje smo obećali da nećemo raditi kada uspostavimo osnovne demokratske principe. Ipak, nova, stara, aktuelna, pala i propala Vlada ne preza od toga postiže gotovo rekordan broj slučajeva“, navodi Dobričanin.

U finišu kampanje, kako je kazao, volšebno se pojavila afera Do Kvon sa ciljem da se nanese šteta koaliciji okupljenoj oko Pokreta Evropa sad i nosiocu liste Milojku Spajiću. „Donijeta na svjetlost dana iz vrha Vlade odjeknula je kao politička bomba koja u prvi plan stavlja ovog prevaranta i kriminalca i povezuje ga sa, sada već izvjesno budućim premijerom, a tada nosiocem liste Milojkom Spajićem.“

„Bilo je tu svega i svačega. Bio je to jedan političko kriminalni bućkuriš iz koga niko pametan nije mogao da zaključi ko je tu koga prevario, ko je tu koga doveo i kako i prvenstveno zašto je dotični gospodin Kvon pisao baš Premijeru. Kako je, kada i gdje to pismo sastavljeno i kako je dostavljeno, te kakva je uloga bezbjedonosnih službi Crne Gore prvenstveno ANB-a i jednog od svježe postavljenih službenika te agencije za sada ostaje misterija.

Do danas znamo samo da finansiranja kampanje nije bilo i da su lažni pasoši nabavljeni u Singapuru. Znamo i to da Do Kvon nije naudio direktno Crnoj Gori već nekim bjelosvjetskim firmama na takozvanom zapadu i istoku. Na kraju krajeva, uhapsila ga je naša policija i pokrenut proces od strane nadležnog tužilaštva. Suštinski tek smo na početku“, navodi Dobričanin.

U ovom, kako je rekao, kriminalnom aktu ništa ne bi bilo problematično da od toga nije napravljena politička afera Do Kvon.

„Na samo desetak dana od izbora izlazi se sa navodnim dokazima o primanju novca i finansiraju političke kampanje najjačeg političkog subjekta Pokreta Evropa sad. Obećavaju se tu i krivične prijave kao da ih Vlada štampa u nekom njihovom birou pa ko joj se ne sviđa da se prvi žuti karton, a nakon toga obeća se po jedna ili više krivičnih prijava.

Saziva se čak i Vijeće za nacionalnu bezbjednost što pokazuje svu suludost i političko bezumlje trenutne Vlade. Do Kvon i njegov prijatelj Hond Čan Jun izgleda ugrožavaju bezbjednost građana ali i suverenitet i integritet Crne Gore. Ja sam bio ubijeđen da smo ipak samo mi Srbi bili glavni krivci za ovo drugo u doba onih bivših ali ova dva istočnjaka preuzeše tu našu ekskluzivu.

U osnovnom državnom tužilaštvu obojica daju potpuno drugačiji iskaz. Izgleda da se ovdje neko zaigrao i ponovo, po ko zna koji put izvršena je gruba zloupotreba državnih pozicija i resursa kako bi se nekome nanijela politička šteta. Upravo ona je najviše nanijeta našoj koaliciji, ona se ogleda kroz nedopustivo mali odziv građana Crne Gore. Možda je upravo taj odziv neke “ugurao” u parlament a nekima dao previše medijskog prostora u poslednjim danima starog skupštinskog saziva.

Poslije svih ovih političkih zavrzlama, traži se izvinjenje koje više nema ni smisla. Ja bih ipak umjesto izvinjenja tražio političku odgovornost pojedinaca i ostavio da institucije urade svoj dio posla.

Do tada, treba verifikovati mandate poslanika u Skupštini Crne Gore, efikasno formirati Vladu i pokrenuti sve one procese koji su neophodni da sva ona obećanja data u predizbornoj kampanji ispunimo“, zaključio je Dobričanin.

Foto: Ujedinjena Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA