Dobričanin: Nema razloga za odlaganje; Zirojević: Opozicija mora kontrolisati

Ujedinjena Crna Gora smatra da nema razloga za odlaganje popisa stanovništva, jer se postavlja sasvim orpavdano pitanje šta će se to promijeniti za ovih mjesec dana, rekao je poslanik te stranke Vladimir Dobričanin. S druge strane, poslanik SD-a Nikola Zirojević rekao je da najava odlaganja predstavlja jednu pobjedu ali da čekaju da Vlada donese adekvatnu uredbu o odlaganju a dotad traje kampanja za bojkot popisa. Njih dvojica govorili su u emisiji „Duel“ na Parlamentarnom programu Javnog servisa.

Dobričanin je rekao da je Crna Gora politički stabilna država, a da treba imati u vidu da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao da je sve spremno za popis. 

„Onda nema ni razloga za odlaganje. Ne vidimo šta se može promijeniti u ovih mjesec dana, sem ako neko ne misli da treba dočkati praznike, posebno katolički Božić, kada će se određeni broj građana Crne Gore vratiti, a to zapravo i nijesu građani Crne Gore već žive na nekim drugim destinacijama. Onda ćemo imati popis kakav smo imali prije 12 godina. Ne baš relevantan u statističkom smislu, kada je u pitanju broj građana koji ovdje žive. Bojimo se da za mjesec dana, zbog mnogo razloga, ne kažemo da ni tada ne bude popis i onda da se dogodi jedno odlaganje na duže. Posebno zbog zahtjeva jednog dijela opozicije“, kazao je Dobričanin. 

Zirojević kaže da je odlaganje dobra najava. 

„Svakako da je mandatar Milojko Spajić jedino to mogao da uradi, dakle, da predloži odlaganje, jer su naši argumenti bili takvi da se o tome nije moglo polemisati. I oni su svjesni da popis mora biti realizovan na osnovu opšteg konsenzusa i da opozicioni politički subjekti moraju imati mehanizme kontrole makar kako je to bilo 2011. godine. I da bi bojkot popisa bio uspješno sproveden, i nakon da nakon tako sprovedenog popisa stanovništva njegovi rezultati ne bi bili validni“, rekao je Zirojević.

Foto: Screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA