Đurović učestvovala na 61. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je na 61. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) u Ankari.

Obraćajući se prisutnima, predsjednica Đurović je podsjetila da je Crna Gora prije nešto manje od godinu od Grčke preuzela jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om i kao svoj moto promovisala slogan “Jugoistočna Evropa kulture i saradnje”, čime je stavila akcenat na mnogostruke kulturne spone koje povezuju zemlje regiona i predstavljaju snažan podsticaj za dalje unapređenje saradnje i partnerstava.

Ona je istakla da je Crna Gora tokom svog predsjedavanja SEECP-om, pored aktivnosti na jačanju bezbjednosne saradnje, zaštiti ljudskih prava, vladavini prava, ekonomskoj saradnji, infrastrukturnoj povezanosti i zelenoj tranziciji, glavni fokus stavila na ambiciju zemalja članica dvije organizacije, koje su u procesu pristupanja EU, da u što skorijoj budućnosti postanu dio ujedinjene porodice evropskih naroda.

– Nakon što je u prethodnih deset godina uspjela da se etablira kao važan forum za razmjenu iskustava, dijalog i saradnju, sljedeću deceniju ove Parlamentarne skupštine vidimo kao novu šansu da se na temeljima već uspostavljenog povjerenja među učesnicama PS SEECP dođe do plodotvornijeg korišćenja svih potencijala koje naš region i saradnja u okviru ovog formata pruža- kazala je predsjednica Đurović.

-Ona je saopštila da Crna Gora radi na tome da EU učesnice SEECP-a u rješavanju bilateralnih pitanja sa nekom od zemalja aspiranata iz regiona ne posežu za blokiranjem njenog evropskog puta prije nego što prethodno iscrpe sve druge mehanizme za prevazilaženje međudržavnih sporova koji su na raspolaganju.

– Činjenica da je čak osam zemalja članica PABSEC-a ujedno i dio Parlamentarne skupštine SEECP-a jasno sugeriše da je neophodno raditi na boljem umrežavanju ovih inicijativa i jačem sinergetskom djelovanju, posebno u vremenima krize- zaključila je predsjednica Đurović.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA