Đurović: Uloga žena u kreiranju politika je važna

Uloga žena u kreiranju politika je važna, jer znači širu perspektivu u vezi sa strateškim problemima, bolju međupartijsku saradnju i komunikaciju i kvalitetnije odluke, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je učestvovala na sastanku predsjednica parlamenata Evropske unije u Pragu, čija je tema bila uloga žena u vanjskoj politici.

Ističući da svijetom međunarodne politike već dugo dominiraju muškarci, Đurović je kazala da su žene manje zastupljene u vladama, diplomatiji i sektoru bezbjednosti, dok s druge strane, imamo dokaze da je liderstvo žena u vanjskoj politici obično značilo ekonomski prosperitet, unapređenje globalne bezbjednosti i uspostavljanje održivog mira i demokratije. 

„Promocija veće zastupljenosti žena u politici samo zbog političke korektnosti ne smije biti naš krajnji cilj“, ukazala je Đurović.

Đurović je saopštila da su prije deset godina zakonskim okvirom definisane kvote za minimum 30 odsto zastupljenosti žena na izbornim listama u Crnoj Gori, te da su postepene reforme dale rezultate jer je trenutno u Skupštini Crne Gore oko 30 odsto poslanica.

„Međutim, iako ovo predstavlja napredak, on nije dovoljan jer se pokazalo da je potrebno unaprijediti ukupni ambijent, što podrazumijeva i pristup pravdi, resursima i obrazovanju, ali i podizanje svijesti i dalji demokratski razvoj cijelog društva“, navela je Đurović.

Kako je dodala, u cilju afirmacije rodne ravnopravnosti, podsticanja žena za veće učešće u političkom i javnom životu, te unapređenja njihovog položaja u svim sferama društva, sve poslanice 27. saziva Skupštine Crne Gore formirale su Ženski klub, koji se posvećeno bavi i pitanjima rodno zasnovanog nasilja, socio-ekonomskog osnaživanja žena, njihovim položajem na trištu rada i zdravstvenom zaštitom.

„Važan cilj poslanica je i suočavanje sa kampanjama klevete, govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u politici i javnom životu, na čiji porast, nažalost, ni Crna Gora nije imuna“, ukazala je Đurović.

Takođe, upoznala je prisutne sa izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore koje propisuju da jedno potpredsjedničko mjesto mora biti garantovano ženama.

Ona je zaključila da je neophodno da svi, na nacionalnom i na globalnom nivou, dalje podižu svijest o pitanjima rodnih nejednakosti, institucionalne kulture i načina na koji su žene predstavljene u javnom prostoru, kao i da ukazuju na uzore koji nas inspirišu na aktivizam.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA