Đurović: Spajić će sastaviti vladu, od početka je proces vodio loše

Direktor Media Centra Goran Đurović kazao je da je uvjeren da će mandatar Milojko Spajić u skorijem periodu sastaviti vladu.

Kazao je da ostaje da se vidi da li će ta vlada imati podršku 41, 42, 43 ili 44. poslanika.

„Moj je utisak od početka da je proces vođen loše kada je u pitaju Spajić. I kad je pravljena predizborna koalicija mislim da je tada bilo potrebno definisati neke vrijednosti i principe na kojima će ta nova vlast počivati. Mislim da je to ostalo nedorečeno. Kad je počeo proces formiranja vlade, principi koji su ponuđeni od Spajića su dosta šturi, fali dosta detalja i podataka“, naveo je Đurović gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Dodao je da tu „nećete moći da pročitate neke vrijednosti“.

„Suštinski bi vlada morala da se okuplja oko nekih vrijednosti koje baštine oni koji su učesnici u toj vladi. To nije razrađeno – na primjer nije nigdje saopšteno da će buduća vlada kao vrijednost baštiniti anitfašizam i očuvanje tekovina Narodnooslobodilačke borbe. Sama ta činjenica bi pravila razliku između onih političkih sudionika koji baštine tu vrijednost i onih drugih. Pa bi Spajić iumjesto što pregovara sa kompletnom koalicijom Za budućnost Crne Gore mogao da pregovara sa Demorkatskom narodnom partijom koja baštini Narodnooslobodilačke vrijednosti i antifašizam za razliku od drugog dijela te koalicije. Principi su takođe dosta šturi i nedorečeni – nigdje nije zapisano da će ta vlada poštovati presude Međunarodnog kribvičnog suda za bivšu Jugoslaviju…“, naveo je Đurović.

Istakao je i da Spajić poziva da mu podršku da Mehmed Zenka (DUA) sa liste Demokratske partije socijalista (DPS) .

„Principi i vrijednosti Pokreta Evropa sad nadam se da su drugačiji od onih koje baštini DPS jer oni ne baštine vladavinu prava to je sigurno. Nisam siguran da je Zenka taj na koga se može računati u demokratskim procesima“.

Đurović je ocijenio i da Spajić „nije dobro definisao principe“.

„Spajić je ušao u pregovore sa koalicijom Za budućnost Crne Gore iako je ta koalicija direktno zloupotrijebila Državnu izbornu komisiji kad je on bio kandidat za predsjednika Crne Gore i kad su ga zajedno sa DPS-om eliminisali iz te trke. Sa druge strane odbio je pregovore sa GP URA pravdajući ih time da je premijer Dritan Abazović time što je sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost zloupotrijebio neku insituciju u slučaju Do Kvona. Vjerujem da URA nije dio pregovora jer se radi o mladalačkim biolestima i sujeti i da je momcima iz PES-a teško da prihvate da je vlada Abazavoića imala ekonomski bolje pokazatelje od njegove vlade“.

Foto: TV Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA