Đurović: Nadam se da će isporuke gasa ići i kroz Crnu Goru

Ističući dobre i prijateljske odnose Crne Gore i Azerbejdžana, predsjednica Skupštine Danijela Đurović naglasila je da posebno cijenimo doprinos Azerbejdžana na realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja, te posebno istakla zadovoljstvo realizacijom projekta „Portonovi“, koji je u ljeto 2021. potpuno završen, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. 

Kako je saopšteno iz njenog Kabineta, ona se danas sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

„Imajući u vidu veliku energetsku važnost Azerbejdžana u geopolitičkom smislu, predsjednica Skupštine je pozdravila potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Azerbejdžana i Evropske komisije, kojim Republika Azerbejdžan namjerava da udvostruči isporuke gasa Evropi do 2027. godine, te je iskazala očekivanje da će isporuke gasa ići i kroz Crnu Goru budući da je članica TAP projekta (Jadransko-jonski gasovod (IAP krak) koji prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku“, naveli su iz Skupštine. 

Ukazujući na interes za snaženje saradnje u domenu turizma, ona je, navode, izrazila zadovoljstvo povodom produženja čarter letova Baku – Tivat u 2023. godini. S tim u vezi, pozdravila je, kako dodaju, potpisivanje Sporazuma o vazdušnim uslugama između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan, koji stvara preduslove za otvaranje direktne avio linije tokom cijele godine, čime bi se omogućila veća mobilnost turista i privrednika dviju zemalja. 

Đurović je, ističu, podsjetila da je Crna Gora, u duhu jačanja prijateljskih odnosa i sa ciljem snaženja saradnje u oblasti turizma i povećanja turističkog prometa, 2012. počela privremeno da oslobađa državljane Azerbejdžana od potrebe pribavljanja vize, da bi im od 2015, jednostranom odlukom Vlade Crne Gore bilo omogućeno da borave do 90 dana bez vize. 

„Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev je pozdravio dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje i istakao da postoje brojne oblasti za saradnju koje treba iskoristiti, a naročito je potencirao mogućnost gasifikacije Crne Gore u čemu Azerbejdžan može imati značajnu ulogu.

Sagovornici su se saglasili da bi, u cilju diversifikacije crnogorske ekonomije, bilo od izuzetnog značaja sa ekspertskog nivoa sagledati potencijale za saradnju u pomenutoj oblasti, s obzirom da će od toga umnogome zavisiti budućnost Crne Gore u godinama pred nama“, zaključili su iz Skupštine. 

Izvor: Dnevno

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA