Đurović – Gašparikova: Uspješnu saradnju Crne Gore i UNDP-a nastaviti i u narednom periodu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je danas u oproštajnu posjetu Danielu Gašparikovu, stalnu predstavnicu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Sagovornice su se saglasile da dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena i u narednom periodu na korist građana i građanki Crne Gore. 

Predsjednica Đurović je zahvalila Gašparikovoj na saradnji, angažmanu i posvećenosti koje je pokazala u snaženju partnerstva UNDP-a i Crne Gore tokom svog mandata.

Ona je istakla da su kvalitet projektnih rješenja koja je inicirao UNDP i podrška koju je pružio Vladi Crne Gore u njegovoj realizaciji doprinijeli bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030, te naglasila da programi saradnje sa UNDP-em u potpunosti korespondiraju sa strategijom unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Iskoristivši priliku da zahvali UNDP-u na podršci koju je pružio Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju COVID-19, Đurović je potencirala da je ova organizacija bila ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i drugog materijala za zdravstvene ustanove. 

Ona je ponovila interes za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa s EU, posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskim procesima i definisanju razvojnih politika u oblastima važnim u procesu evropskih integracija.

„Na tom fonu, izrazila je uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti u narednom periodu i kroz implementaciju novog Okvira saradnje za održivi razvoj između Vlade Crne Gore i UN sistema (UNSDCF) za period 2023-2027“, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova podsjetila je da je, osim ovim Okvirom, dugotrajna, konstruktivna i otvorena saradnja UNDP-a sa crnogorskim institucijama potvrđena i petogodišnjim programskim dokumentom koji je fokusiran na dobro upravljanje za smanjenje siromaštva i nejednakosti, rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine, adaptaciju na klimatske promjene uz inkluzivni zeleni rast. 

Ona je istakla da je UNDP usmjeren na upravljanje prirodnim resursima, ljudski razvoj i socijalnu inkluziju, kao i jačanje povjerenja u institucije, s ciljem unapređenja i postizanja jednakog pristupa građana i građanki kvalitetnim, inkluzivnim i uzajamno podržavajućim sistemima zdravstva, obrazovanja, zaštite i dostojanstvenog rada – kroz prevazilaženje socijalne isključenosti i rodne neravnopravnosti. 

Foto: skupstina.me

NIKŠIĆ PROGNOZA