Đurović: Crna Gora i Japan da jačaju parlamentarnu saradnju

Crna Gora i Japan treba da jačaju parlamentarnu saradnju formiranjem grupa prijateljstva, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Skupštine Danijele Đurović i japanskog ambasadora u Podgorici Takahika Katsumate.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je danas primila Katsumatu u oproštajnu posjetu.

“Sagovornici su se saglasili da dvije države treba da rade na jačanju parlamentarne saradnje, posebno kroz formiranje grupa prijateljstva”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je to izuzetno važno za unapređenje ukupnih odnosa u oblastima ekonomije, turizma, održivog razvoja i zaštite životne sredine, kao i nauke i tehnologije u kojima Crna Gora može imati višestruku korist od Japana.

Đurović je istakla da Crna Gora izuzetno cijeni stabilne odnose i saradnju sa Japanom i da dvije države veže tradicionalno prijateljstvo, zajedničke vrijednosti multilateralizma i vizija globalnog mira i sigurnosti.

Ona je pozdravila angažman Katsumate i zahvalila na nizu sprovedenih aktivnosti, među kojima su dvije vrijedne donacije za opštinu Berane, dodjela bespovratnih sredstava između Ambasade Japana u Beogradu i Opštine Tivat, kao i pomoć Domu zdravlja Kolašin.

Đurović je zahvalila na komunikaciji povodom učešća Crne Gore na Ekspo /EXPO/ 2025 u Osaki, za koje se, kako je kazala, Crna Gora predano i sa pažnjom priprema.

“Ona je pozdravila uspostavljeni bezvizni režim za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, činjenicu da su japanski državljani već oslobođeni vize za ulazak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Đurović je ukazala da preostaje rad na recipročnom ukidanju viza za građane Crne Gore za ulazak u Japan.

Katsumata je istakao da su odnosi Crne Gore i Japana oduvijek bili dobri i prijateljski, što je naročito došlo do izražaja tokom pandemije koronavirusa.

On je rekao da Japan podržava strateško opredjeljenje Crne Gore da postane dio Evropske unije (EU), kao i što bližu regionalnu saradnju i pomirenje na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Vijesti
Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA