Đurović: Budućnost je u jakom centralističkom bloku

Vlada radi u šestoj brzini, kao da ćemo funkcionisati puni mandat. Svakako, mi ćemo poštovati sve što Ustavni sud i Skupština donesu kao rješenje. Spremni smo za izbore ukoliko budu 11. juna, a i ukoliko budu u nekom drugom terminu funkcionisaćemo, kao i do sada, do tog novog termina, kazao je u razgovoru za „Dan“ ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Đurović dodaje da ne zna hoće li izbori biti odloženi ili održani tog datuma, ali svakako neko mora da presiječe i da odluči kada su da bi svi znali na čemu su. Ističe i da GP URA trenutno ne zna ko će biti na čelu njihove liste, ali će najvjerovatnije izaći u koaliciji sa Demokratama.

– Postoji varijanta koja je dosta ozbiljna, a to je da GP URA i Demokrate nastupe zajedno u centralističkom bloku. Da li će se još neko priključiti zavisi od GP URA, Demokrata, ali i procjene da vidimo ko bi mogao eventualno da bude dio te priče. U svakom slučaju mislim da je to dobra osnova za stvaranje jakog centra, u kojem vidim budućnost – naveo je Đurović.

Inauguracija novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića će biti održana 20. maja u Podgorici. Jedan od lidera Evrope sad je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio dosadašnjeg šefa države Mila Đukanovića. Naš sagovornik ističe da je zadovoljan rezultatom.

– S obzirom na to da sam aktivno učestvovao u kampanji i imao sam zadovoljstvo da govorim na konvenciji Jakova Milatovića u Baru, pa moram da kažem da sam jako zadovoljan rezultatom izbora i da smo konačno raskrstili sa vladavinom koja je dugo opterećivala Crnu Goru i nadamo se da će ovo značiti novi kvalitetan iskorak Crne Gore u neki demokratski proces – naveo je Đurović.

Na pitanje šta misli o pokretu Evropa sad, kao i njihovom lideru Milojku Spajiću, odgovara da je ovaj pokret ostvario sjajan rezultat i na lokalnim, ali i na izborima na nivou države.

– Jakov Milatović je neko ko je nosio tu listu i na lokalnim izborima i na predsjedničkim izborima. Kako će se Milojko Spajić snaći u novoj ulozi, s obzirom na to da je najavljeno da će biti na čelu liste, ne znam. Ja ga doživljavam kao ambicioznog, ali dosta površnog političara, kome fali određena doza iskustva ili godina, ali, izbori su pred nama, pa ćemo da vidimo – ocijenio je ministar Đurović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma ostvarilo je odlične rezultate.

– Jako sam zadovoljan radom resora na čijem sam čelu i prema mom mišljenju su rezultati vidljivi. Mi sada imamo prosječnu bruto platu 970 eura, uhvatili smo se ukoštac sa inflacijom akcijom „Stop inflaciji“ i na kvalitetan način smo zaštitili budžet naših građana. Imali smo fantastičnu sezonu, 2022. godine, a sada imamo predsezonu, koja je sa rekordnim parametrima i ja se nadam da će ovo biti rekordna sezona, ukoliko opet ne bude nekih negativnih globalnih parametara, ali se nadam da neće. Nagađanja o bankrotu i o nekim stvarima koje su dolazile u prvom redu od gospodina Spajića ne stoje. Bankrota neće biti – zaključio je naš sagovornik.

Poslanici će odlučivati o radnoj nedjelji

Upitan za stav povodom najave da će neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske turističke sezone biti ukinuta, ministar Đurović je istakao da će poslanici u Skupštini dati završnu riječ o neradnoj, to jeste radnoj nedjelji.

– Što se tiče radne ili neradne nedjelje, dobili smo predlog od socijalnog savjeta za koji treba određena ministarstva, ali i zakonodavni odbor da daju saglasnost i nakon toga ide pred Skupštinu i poslanici će odlučivati o neradnoj nedjelji.

Izvor: DAN

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA