Đuričković: Vlada i parlamentarna većina nanose štetu međunarodnom ugledu Crne Gore

Vlada i parlamentarna većina nanose štetu međunarodnom ugledu Crne Gore, a koalicioni sporazum i želja da po svaku cijenu ostanu na vlasti svezali su ruke premijeru Milojku Spajiću i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković.

On je kazao da su posjeta predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, izbori u Srbiji, posjeta ministra odbrane Hrvatske Ivana Anušića i prijem Ambasade Kosova, „razotkrili i potvrdili laži, manipulacije, licemjerstvo i trulost onog što je proizašlo iz koalicionog sporazuma“.

Đuričković je istakao da ti događaji imaju zajedničku poveznicu, a to je MVP.

„Zaglušujuća tišina i odsustvo reakcije MVP-a, navodi na zaključak da odobravaju ovakav tok događaja, ili su nesposobni da se sa njim nose”, rekao je Đuričković.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je koalicioni sporazum i želja da se po svaku cijenu opstane na vlasti, svezala ruke Spajiću i MVP-u da čak i pomisle da upute kritiku svojim koalicionim partnerima.

“Ako je strah od kritike koalicionih partnera objašnjiv, svakako, nije objašnjiv izostanak reakcije na neprijateljske i opasne izjave ambasadora Rusije i Srbije, Vladislava Maslenikova i Nebojše Rodića”, ocijenio je Đuričković.

On je kazao da izostanak reakcije na izjave ta dva ambasadora, nameće pitanje o tome ko još sve drži u šaci MVP i Vladu Crne Gore.

Đuričković je ocijenio da su odnosi Crne Gore sa Hrvatskom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom narušeni, dodajući da se može zapaziti da su odnosi sa Srbijom nešto drugačiji.

„Kako se razvijaju odnosi između Crne Gore i Srbije, najbolje se vidi na primjeru izborne noći u Srbiji, kada je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić služio kao trofej u izbornom štabu Aleksandra Vučića”, rekao je Đuričković.

Đuričković, kako je saopštio, dovodi u pitanje i put evropskih integracija Crne Gore.

„Ista većina koja od 2020. godine, nije sposobna da sastavi Vladu čiji je rok trajanja duži od tetrapak mlijeka, ubjeđuje građane da će do 2028. godine uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju (EU)”, kazao je Đuričković.

On je dodao da se najveći subjekat te većine, Pokret Evropa sad (PES), ovih dana raspada na svim nivoima.

“Da su u Briselu ozbiljno shvatili poruke predsjednika Skupštine, Andrije Mandića, da put u EU vodi preko Republike Srpske (jer je entitet RS kao i EU zapadno od nas), vidi se po Rezoluciji Evropskog parlamenta da se Dodiku uvedu sankcije”, naglasio je Đuričković.

Prema njegovim riječima, učešće predstavnika nekadašnjeg Demokratskog fronta i funkcionera Skupštine Crne Gore na proslavi neustavnog Dana RS poslalo je jasnu poruku da sadašnja vlast ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine.

“Ta poruka i stav potvrđeni su i prije nekoliko dana, kada je Andrija Mandić, mimo svih protokola, u Skupštini Crne Gore primio Dodika”, kazao je Đuričković.

On je istakao da je Dodikova posjeta odagnala i dilemu oko trobojke koju je Mandić, kršeći zakone Crne Gore, uveo u upotrebu prilikom zvaničnih posjeta.

„Nije prošlo puno vremena da sve laži i manipulacije koje su građanima servirali o pomenutoj trobojci kao zastavi koja ima svoje utemeljenje u istoriji i tradiciji Crne Gore, a ne tuđoj zastavi, padnu u vodu”, rekao je Đuričković.

Kako je dodao, Mandića i njegove istomišljenike demantovali su upravo Dodik i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Prvi jer je potvrdio da je riječ o zastavi RS, a drugi upućujući protesnu notu zbog zastave, ali i sijaset drugih prekršaja. Nameće se pitanje, laže li Dodik ili Mandić”, naveo je Đuričković.

On je ocijenio da su predsjednik Skupštine i funkcioneri Za Budućnost Crne Gore poslali Bosni i Hercegovini jasnu poruku.

“Ništa manje jasnu poruku nijesu poslali Kosovu funkcioneri PES-a i Demokrata, s obzirom na to da nijedan od njihovih funkcioner nije našao za shodno da bude prisutan na proslavi Dana nezavisnosti Kosova, ne u Prištini, nego u podgoričkom hotelu Hilton”, naglasio je Đuričković.

Prema njegovim riječima, Demokrate su dodatni doprinos regionalnoj saradnji, ali i EU integracijama, dali stavovima ministra odbrane iz te stranke, Dragana Krapovića.

“Zbog kojih nijesmo dobili protesnu notu, ali je po prvi put jedan ministar iz Hrvatske odlučio da otkaže sastanak sa crnogorskom stranom”, objasnio je Đuričković.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA