Đukić: Zašto feministkinja Pejović nije glasala za izbor Radović?

Vrlo je zagonetno zašto vrhovna feministkinja Crne Gore poslanica Pejović nije glasala za ovo rješenje, kazao je član Predsjedništva i bivši poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Mirko Đukić povodom skupštinskog glasanja za izbor Irene Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Đukić je kazao da je sjajna vijest da je žena sa “nespornim” javnim ugledom i akademskim i profesionalnim integritetom, kakva je, kaže, Radović, izabrana za guvernerku jedne od najvažnijih državnih institucija.

“Međutim, za mene kao zagovornika rodne ravnopravnosti, specifičnost današnjeg izjašnjavanja je odsustvo jednog glasa. Vrlo je zagonetno zašto vrhovna feministkinja Crne Gore poslanica Pejović nije glasala za ovo rješenje. Ne želim da vjerujem da su joj rodbinske veze važnije od zastupljenosti manje zastupljenog pola na rukovodećim pozicijama.  Niti želim ni da vjerujem da njena slobodnomisleća priroda tako lako posrće na prvom testu principa”, naveo je Đukić u saopštenju.

Navodi da još manje želi da vjeruje da je razlog neglasanja za to rješenje onaj koji su, kako kaže, “njoj bliski poslanici pripisivali onima (DPS) s kojima o ovom prijedlogu, Pejović dijeli stav”.

“Iako smo danas bili pošteđeni slušanja o, nikome zanimljivom, njenom privatnom sukobu s bivšim partijskim kolegom, a koji ona neutemeljeno stavlja u kontekst mizoginije, njen izostanak sa današnje sjednice je loša poruka. Loša – zato što predstavlja podcjenjivanje prijedloga predsjednika Milatovića i njegove, kao i ukupne društvene težnje da afirmiše rodnu ravnopravnost i meritokratske principe prilikom ključnih imenovanja. Možemo li tako, Naprijed”, poručio je Đukić.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA