Đukanović sa ambasadorom Japana: Zahvalnost za unapređenje veza dvije države

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Japana Takahika Katsumata i tom prilikom mu zahvalio na značajnom doprinosu unapređenju odnosa između dvije zemlje kao i za pažnju koju je posvećivao Crnoj Gori tokom svog diplomatskog mandata kroz inicijative koje su doprinosile boljem razumijevanju, povjerenju i ukupnoj saradnji.

Kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika Crne Gore, Đukanović je uputio pozdrave caru Naruhitu i premijeru Kišidi uz sjećanje na posjetu Japanu 2019. povodom ustoličenja njegovog veličanstva i sadržajnog susreta sa preminulim premijerom Abeom.

Đukanović je naglasio da Crna Gora Japan doživljava kao prijateljsku zemlju koje veže tradicionalno prijateljstvo i zajedničke vrijednosti. Podsjetio je da je vidna naklonost Japana ukazana putem razvojne pomoći našoj zemlji i brojnim opštinama u Crnoj Gori, kao i kroz program japanske Vlade za Zapadni Balkan u cilju podrške u oblastima od ključnog interesa za socio-ekonomski napredak.

On je izrazio očekivanje da će se po normalizaciji prilika u zemlji i regionu i povratka na kolosjek dinamičnog ekonomskog razvoja ponovo intenzivirati saradnja dvije zemlje sa akcentom na oblast ekonomije, turizma, nauke i tehnologije, posebno cijeneći postignuća Japana u tim oblastima.

Ambasador Katsumata zahvalio je Đukanoviću za prijem uz zadovoljstvo uspješnom saradnjom i toplom dobrodošlicom koju je imao u našoj zemlji.

On je u ime Vlade Japana iskazao veliko poštovanje i zahvalnost za razvojni put Crne Gore i unapređenje veza dvije države u proteklih 30 godina. Izrazio je očekivanje u intenziviranje „Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom“, visoko cijeneći evropski put Crne Gore, usvajanje evropskog sistema vrijednosti, kao i zajedničku politiku prema pitanju ruske invazije na Ukrajinu.

Obostrano je iskazan interes da se na temeljima dosadašnjih iskustava dinamizira ekonomska, investiciona i turistička saradnja.


Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA